Nieuw bestuurslid Ron MuldersRon Mulders (1960) is nieuw lid van het dagelijks bestuur van Greenports Nederland. Ron studeerde bedrijfskunde aan de TU Eindhoven. Hij vervulde verschillende managementfuncties bij STORK en was adviseur bij Twynstra Gudde. In 1996 kwam hij in dienst bij veiling ZON (nu: Royal ZON) in Venlo waar hij algemeen directeur werd. Eind 2002 nam Ron afscheid van Veiling ZON, maar “…als je eenmaal in de land- en tuinbouw hebt gewerkt, laat die sector je niet meer los.”
Een paar vragen aan ons nieuwe bestuurslid.
Welke rollen heb je binnen het tuinbouwcluster?
Vanaf maart 2022 ben ik voorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) en sinds november 2022 ben ik Portefeuillehouder Gezonde Planten van LTO. Beide functies hebben een landelijk karakter.
Waarom ben je DB lid geworden?
Net als de NFO en net als de LTO werkt Greenports Nederland aan de toekomst van de Nederlandse tuinbouw. Het is belangrijk dat de activiteiten van Greenports Nederland en alle andere organisaties elkaar gaan versterken. ‘We’ zijn te klein om dingen dubbel te doen én… ‘we’ hebben er allen belang bij dat we samen één geluid laten horen. Daar hoop ik - als DB-lid - een bijdrage aan te mogen leveren.
Welke uitdagingen zie je voor Greenports Nederland?
Greenports Nederland heeft - zover ik dat kan beoordelen - een uitstekend netwerk in bestuurlijk Nederland. Als we erin slagen om zoals gezegd één geluid te laten horen over de land- en tuinbouw, dan kan Greenports Nederland er aan bijdragen dat bestuurlijk Nederland dat geluid gaat horen én wellicht zelfs gaat uitdragen naar de rest van Nederland.
Je bent bestuurlijk betrokken bij de thematafel gezonde planten, wat is hier de grootste uitdaging?
In het thema Gezonde Planten komen (minstens) twee uitdagingen samen: ‘we’ moeten de verduurzaming van onze teelten versnellen en ‘we’ moeten ondertussen - als het even kan - zeker niet minder gaan verdienen. De kunst is om transitiepaden te bedenken die recht doen aan beide doelstellingen. Onderweg met elke stap de wereld een beetje groener maken en met elke stap zeker niet minder gaan verdienen. Daar is begrip en ondersteuning van de overheid voor nodig. We moeten hiervoor voldoende tijd en voldoende geld krijgen.
Op welke wijze gaan we dat bereiken?
Nederland is een klein land. De tuinbouwsector is uiteindelijk ook klein. Als we - nationaal en internationaal - iets willen bereiken, dan zullen we de handen in elkaar moeten slaan. Niet tegen elkaar, maar steeds meer met elkaar. Samen voor een gezonde sector (met voldoende verdienvermogen) en een gezond milieu. |