Samenwerken is Groeien Samen aan de slag

Voorwoord Rutger Lommerse nieuwsbrief mei 2023

Goed voorwerk en klinkende resultaten

Het kabinet heeft haar voorjaarsnota eind april beschikbaar gesteld. Wat we zien is dat er veel erkenning is voor de vragen en problematieken die door het tuinbouwcluster vorig jaar zijn gesteld. Even in de herinnering, vanaf de start van het kabinet Rutte 4 praten we over een haalbare inkleuring van het klimaatakkoord, waar de ambities van fossielvrije tuinbouwketens en investeringen in duurzame warmte centraal staan. 


De Oekraïne oorlog zorgde voor torenhoge energieprijzen, waardoor het rendement van veel ondernemingen onder druk kwam. Dit terwijl er perspectief moest komen om te verduurzamen, in de wetenschap dat de beprijzing van fossiele energie via belastingen en heffingen gaat toenemen. En daarbij dat de huidige vrijstelling van energiebelasting op aardgas gebruik in de WKK ingeperkt zou worden en het verlaagd tarief tuinbouw voor ketelgas zou verdwijnen, beide per 2025.  

Ondertussen zagen we dat ook pionier-projecten van het eerste uur, binnen SDE ++  mogelijk stil kwamen te liggen of in de financiële problemen zouden raken. Vanuit deze dreigende structurele energiecrisis, is vanuit het cluster intensief geschakeld met de ministeries LNV, EZK en Financiën. Met het sluiten van het energieconvenant op 30 november 2022 heeft het cluster aangetoond collectief en progressief aan de slag te willen met de ambitieus gestelde doelen. We zien ondertussen dat een aantal “open eindjes” door het kabinet nu wordt opgelost. 

Zo komt er 300 miljoen euro extra beschikbaar voor de aanleg van warmtenetten in de regio’s, 200 miljoen voor de sector specifieke EG subsidie t.b.v. energiebesparing en er liggen voorstellen voor een reparatie budget van 60 miljoen voor de bestaande SDE projecten voor het jaar 2023. De voorjaarsnota geeft weer dat de genoemde fiscale maatregelen minder abrupt ingevoerd worden en uitgesmeerd over 5 jaar tot en met 2030, waardoor bedrijven meer tijd hebben om hierop te reageren. Ook krijgen tuinbouwbedrijven subsidiemogelijkheden via de SDE voor investeringen in warmtepompen. Adri Bom-Lemstra en Alexander Formsma (Glastuinbouw NL) hebben  stevig aan dit dossier getrokken, zij hebben de resultaten op een rijtje gezet. Via deze link krijgt u het complete beeld.

Je zou kunnen zeggen dat - na bijna anderhalf jaar intensief schakelen vanuit het tuinbouwcluster en goed voorwerk - er nu ook een overwegend positief resultaat ligt. Daar kunnen we als tuinbouw netwerk trots op zijn en op verder bouwen!  

Rutger Lommerse

Programmamanager Greenports Nederland