Regie houden op huisvesting voor internationale medewerkersKun je als gemeente regie houden op de plekken waar internationale medewerkers binnen de gemeentegrenzen wonen? Volmondig ja, blijkt uit onze praktijk. Gemeenten die concrete, integrale beleidskaders formuleren, waarin zowel ruimtelijke als kwalitatieve aspecten opgenomen worden, kunnen nieuwe huisvestingsinitiatieven van marktpartijen beoordelen op de grondslagen die voor hen belangrijk zijn. Als ze daarnaast ook werken aan het in gesprek gaan met marktpartijen en aan de registratie van internationale medewerkers, krijgen ze meer inzicht in en grip op de huisvestingssituatie van deze doelgroep in hun gemeenten.
Proactief – aanwijzen van locaties
Er zijn ook gemeenten die nog een stapje verder gaan en proactief locaties aanwijzen die binnen de kaders en doelstellingen van de gemeente geschikt zijn voor de ontwikkeling van nieuwe huisvestingsinitiatieven. Het blijkt een prima middel om aan het stuur te blijven staan van de ruimtelijke ontwikkeling en om de druk op de reguliere woningmarkt te verlichten. Zo heeft de gemeente Moerdijk in oktober 2022 vijf locaties aangewezen voor de huisvesting van internationale medewerkers. Op de aangewezen locaties worden tussen de 112 en 450 mensen gehuisvest. De gemeente Moerdijk wil hiermee lucht scheppen in het lokale woningaanbod en internationale medewerkers, die volgens de gemeente hard nodig zijn voor de lokale economie, via huisvesters en uitzendbureaus, kwalitatief goede huisvesting kunnen bieden (bron internetbode).
Regionale aanpak West-Friesland
In West-Friesland is het proactief aanwijzen van vestigingslocaties regionaal opgepakt door zeven gemeenten en de provincie Noord-Holland. De gemeenten hebben hiervoor, gesteund door de provincie, locatieonderzoeken uitgevoerd. Er zijn bijeenkomsten georganiseerd met belanghebbenden, zoals dorps- en wijkraden, bedrijven en huisvesters, waarin gezamenlijk gekeken werd aan welke criteria goede locaties moeten voldoen. Daarnaast is er een online enquête verstuurd waarin 500 inwoners en bedrijven gevraagd werden hoe ze tegen het huisvestingsvraagstuk aankijken. Genoemde doelgroepen konden ook ideeën voor geschikte locaties indienen. Dit alles heeft geresulteerd in 19 voorkeurslocaties in West-Friesland. De zeven gemeenten zien deze locaties als kansrijk en noodzakelijk voor de ontwikkeling van middelgrote huisvestingslocaties voor internationale medewerkers. De gemeenten werken nu aan vervolgprocessen voor elk van de gebieden. Meer informatie over deze werkwijze en de resultaten van de onderzoeken is te vinden op de website van de provincie Noord-Holland. |