NieuwsSuccesvol werkbezoek topsectoren aan Limburg
Wie gezonder eet, meer beweegt en meer naar buiten gaat, is minder vaak ziek en leeft meer jaren zonder klachten. Drie van de tien Nederlandse topsectoren voor Kennis en Innovatie hebben op 5 maart afgesproken om samen met Greenports Nederland en Limburg de schouders te gaan zetten onder deze uitdaging. Een integrale aanpak is hard nodig, zo concludeerden de boegbeelden van de Topsectoren Tuinbouw & Uitgangsmaterialen (T&U), Agri & Food (A&F) en Life Sciences & Health (LSH), na een inspirerend digitaal bezoek op 5 maart aan Brightlands Campus Greenport Venlo.
Druk op de zorg
Aanleiding voor het digitale bezoek is de steeds grotere aandacht bij de topsectoren voor de rol van voeding en leefomgeving bij het voorkómen van gezondheidsproblemen. De grote druk op de zorg door de corona pandemie maakt deze samenwerking extra belangrijk. De vraag hierbij is hoe beide werkvelden: enerzijds 'voeding' en anderzijds 'gezondheid en zorg' bij elkaar gebracht kunnen worden. Want al lijkt de verbinding logisch, de praktijk is anders. Dat kan beter: als het aan de boegbeelden van de drie topsectoren ligt, komt er binnenkort een gedeelde programmalijn.
Een bron van inspiratie vormt het Limburgse triple helix kennismodel van de Brightlands-campussen in Limburg. Deze samenwerking tussen de vier Brightlands heeft als uitgangspunt kennisgebieden te verbinden en baanbrekende innovaties te vinden op de dwarsverbanden of 'cross-overs'.
Samen naar een roadmap
De topsectoren, Greenports Nederland, provincie Limburg en vertegenwoordigers en partners van de Brightlands Campus Greenport Venlo en de Brightlands Health Campus Maastricht gingen met elkaar in gesprek over een betere samenwerking op het thema preventie. Boegbeeld Jaap Bond van T&U opende met de stelling dat ‘de topsectoren en de regio’s elkaar veel te bieden hebben, maar nog te weinig opzoeken – dit bezoek is een eerste stap’. Dirk Duijzer, boegbeeld van A&F, onderstreepte dit: “De tijd is rijp om samen een roadmap te ontwikkelen voor een cross-sectorale aanpak met een stip op de horizon”. Dit voorstel werd breed ondersteund.
Adri Bom, voorzitter van Greenports Nederland, gaf aan dat het thema Gezonde Mensen een thema is dat heel goed bij de tuinbouw past. “We hebben als sector veel te bieden op dit terrein. Grootste uitdaging is om projecten en initiatieven op dit gebied verder te brengen. We moeten met een programma-aanpak de opschaling vanuit een pilotfase naar ‘gezonde voeding als reguliere activiteit’ stimuleren." Aan het einde van de bijeenkomst werd afgesproken dat de drie topsectoren het initiatief nemen voor een roadmap en bij een volgend fysiek bezoek voor de zomer weer bij elkaar komen.
Nieuwe oproep voor projecten programma Kennis op Maat
De Topsectoren Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Agri & Food roepen partijen op projecten in te dienen binnen het programma Kennis op Maat. Wageningen Research reserveert voor dit programma jaarlijks 2,5 miljoen euro voor de vertaling van bestaande kennis uit onderzoek en praktijk naar handelingsperspectief voor de (toekomstige) MKB-ers. Klik hier voor meer informatie.
Vraaggestuurd onderzoek via PPS-roep
Heeft de Greenport in uw regio een specifieke kennis- of onderzoeksvraag over verduurzaming of nieuwe verdienmodellen voor ondernemers? Of heeft u als ondernemersgroep zo’n vraag, dan biedt de oproep voor Publiek-Private Samenwerkingsinitiatieven (PPS) vanuit de Topsectoren mogelijk perspectief. Want de jaarlijkse oproep voor ideeën voor vraaggestuurde onderzoeksprojecten, gaat binnenkort weer open. In deze PPS-projecten werken bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid samen bij het vinden en toepassen van oplossingen en co-financieren zij ook samen de kennisactiviteiten. Co-financiering is belangrijk omdat dit uiting geeft aan betrokkenheid en een kader geeft voor samenwerking (wie betaalt bepaalt mede).
Er zijn 6 thema’s geformuleerd en 2 ondersteunende zogenaamde sleuteltechnologieën (ST). De volledige tekst van de kennisagenda staat op de website.
Vanuit de WUR doe ik een oproep aan de ondernemers in de Greenports, en aan de Greenport organisaties zelf, om na te gaan welke kennis-en onderzoeksvragen er zijn en contact op te nemen met ondergetekende om te kijken of de PPS-oproep perspectief biedt. Ik denk dan aan verduurzamingsvraagstukken als minder gebruik van fossiele energie of gewasbeschermingsmiddelen, nieuwe impulsen voor verdienmodellen voor ondernemers in de Greenport in samenwerking met andere sectoren en industrieën, verduurzamen van logistieke stromen, verwaarden van reststromen, nieuwe duurzame verpakkingen, etc.
Voorbeelden van goedgekeurde projecten kunt u vinden op de website van de Topsector T&U. Een voorbeeld is het project ‘Fresh on Demand’ waarbij groente- en fruitketens optimaal afgestemd worden op consumentenwensen en -eisen, om zo de groente- en fruitconsumptie te verhogen. De deelnemers aan dit project werken aan de ontwikkeling van kennis over fysiologische kwaliteit, meet- en detectiemethoden, slim en gericht gebruik van (kwaliteit)informatie uit verschillende schakels in de keten en andere tools die voldoen aan de voedselveiligheid- en duurzaamheidswensen.
U kunt mij bellen op 06-22461324 of e-mailen via peter.ravensbergen@wur.nl. |