Deze e-mail online lezen

 

Hoop, Lef en Trots ...

Dat is de kop van het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe BBB, NSC, PVV en VVD kabinet. Wat ik zie is dat bewegingen die binnen het Nederlands Tuinbouwcluster gaande zijn, prima aansluiten op het akkoord.

Daarbij is het wel de vraag of er voor de spannende tuinbouwdossiers veel gaat veranderen. We weten immers dat Brussel op een aantal onderdelen de touwtjes in handen heeft. Denk aan het veredelingsbeleid, het beleid rond toelatingen van gewasbeschermingsmiddelen, de rapportageplicht (CSRD) rond de impact van bedrijven op mens en klimaat.

En toch…hebben we de hoop dat dit kabinet zal bewerkstelligen dat Europa ook een unieke eenheid in verscheidenheid kan laten zien. Met andere woorden; je kunt niet overal dezelfde regels opleggen. Je moet rekening houden met het stapeleffect van de regels en de  draagkracht binnen een regio en passend bij de specifieke kenmerken van de regio.

We ontkomen niet aan emissie normen (binnen bepaalde bandbreedtes). Gelukkig is er steeds meer draagvlak om middelsturing om te zetten in doelsturing. Dat wil zeggen de daadwerkelijke emissies meten en daar middels goede bedrijfsvoering op gaan sturen. Dat vraagt lef van de ondernemers en dat past hen wel.

Er komt een apart innovatieprogramma voor robotisering gericht op het besparen van arbeidskrachten. Die passage uit het hoofdlijnenakkoord legt extra druk op het tuinbouwcluster, maar er gebeurt al veel. Arbeidsbesparing en verandering van competenties van toekomstige medewerkers krijgt veel aandacht. Innovaties worden snel opgepakt en middels AI en Chat GPT zullen automatisering en robotisering de tuinbouw tot een van de meest aantrekkelijke sectoren maken. Daar ben ik trots op. 

Meld je aan voor het tuinbouwcongres 2 oktober as., daar staat dit onderwerp centraal.

Het tuinbouwcluster zit goed op koers als het gaat om de verduurzamingsopgaven en zal daar aan vasthouden. Dit vraagt een stimulerend beleid vanuit Den Haag en daar rekenen we op. Samen met hen zetten we schouders onder de uitdagingen die er liggen.

Rutger Lommerse

Enorme ontwikkeling in het Altongebied

Op 17 juni jl brachten de bestuurders van thematafel Duurzame Gebiedsontwikkeling een bezoek aan het glastuinbouw concentratie gebied Alton in Heerhugowaard.

Het Altongebied heeft in de afgelopen 10 jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt en geeft aan in het jaar 2030 volledig energieneutraal te zijn.

Tijdens het bezoeken hebben Fred Ruiten (wethouder gemeente Dijk en Waard), Joost Kamps (projectmanager Beleid & Ruimte gemeente Dijk en Waard), Simon Gootjes (eigenaar Gootjes Allplant en voorzitter ondernemersvereniging Alton), Dave Vlaming (gebiedscoördinator greenport NHN) en René Hogeveen (ontwikkelaar warmte HVC) de bestuurders  meegenomen  in het gebiedsproces binnen het Altongebied.

Lees hier verder in het artikel over het Altongebied.

Plantweerbaarheid en weerbare teeltsystemen

Op initiatief van Greenports Nederland (thematafel gezonde planten), BO Akkerbouw, UP-LNV werkgroep weerbare teelt is op 3 juli jl de eerste expert sessie georganiseerd. Dit om nieuwe verbindingen te leggen tussen de sectoren onderling en de stakeholders (waaronder onderzoekers, ketenpartijen, provincies en greenports). Zo willen we komen tot nieuwe impulsen voor versnelling op dit thema.

De eerste meeting, richtte zich op de witte vlekken en leverde vanuit dit netwerk van ruim 25 specialisten een rijke oogst aan ideeën op:

  • Een vervolg aanpak voor het Uitvoerings plan Gewasbescherming
  • Meer communicatie over de impact van vergroening voor de maatschappij en de beeldvorming.
  • Verbinden van fieldlabs en innovatie tussen regio’s en de sectoren.

 

Call for proposals NWO: subsidie beschikbaar voor onderzoekers die samen met bedrijven werken aan de duurzame transitie van gecontroleerde landbouw (CEA)

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijke Onderzoek (NWO) heeft samen met de Foundation for Food & Agriculture Research (FFAR) in de Verenigde Staten een subsidieoproep gepubliceerd.

Binnen deze Call KIC Greenhouses in transition: opportunities in water, energy and agriculture is financiering beschikbaar voor onderzoekers gevestigd in Nederland en de Verenigde Staten.

Het doel van de subsidieoproep is om nieuwe kennis, inzichten en actie-perspectieven te genereren voor Nederland, de Verenigde Staten en daarbuiten over hoe de duurzame transitie van Controlled Environment Agriculture (CEA) naar een circulaire duurzame industrie kan worden versneld.

Aangezien CEA sterk verbonden is met water-energie-voedsel sectoren is onderzoek nodig om tot sector overstijgende oplossingen te komen. Naast een technisch perspectief is daarom ook een regionaal, sociaal en economisch perspectief vereist.

Er is binnen deze call maximaal €5.475.140 subsidie beschikbaar voor onderzoekers, waarbij maximaal €2.737.570  beschikbaar is voor aanvragers bij NWO.
Van bedrijven wordt een 10% financiële bijdrage (in cash of in kind) verwacht, waarvoor deelnemende bedrijven onder andere kennis en nieuwe inzichten relevant voor hun bedrijf voor terugkrijgen.

Straat Safari: het belang van gezond voedsel en groene leefomgeving

Greenport Boskoop en Greenports Nederland hebben tijdens het jaarlijkse VNG-congres afgelopen 25 en 26 juni met ruim 3.000 bezoekende wethouders, burgemeesters en ambtenaren, het belang van gezond voedsel en een groene leefomgeving onder de aandacht gebracht.

Via een stand en diverse workshops is deze boodschap kracht bijgezet. In de gesprekken met bezoekers wordt de maatschappelijke meerwaarde van voedsel en groen herkend, maar tegelijkertijd blijkt ook dat nog steeds veel gemeenten dit nog niet beleidsmatig aandacht geven. Een gemiste kans volgens Michiel Gerritsen, voorzitter Greenport Boskoop.

Lees hier verder in het artikel over de straat safari.

Wilt u meer informatie over de straat safari neem dan contact op met Rob van Ruiten via rob.van.ruiten@greenports-nederland.nl.

Monique van Vegchel (Plantum) neemt namens Greenports Nederland deel aan de Working Group New Genomic Techniques (WG NGT) van Plant ETP

Plants for the Future ETP (Plant ETP) is een multi-stakeholder platform dat zich richt op vraagstukken en uitdagingen van partners in de agri-food ketens. Plant ETP vertegenwoordigt leden uit de academische wereld, de veredelingsindustrie en telers en tuinders. Plant ETP behandelt enkele prioritaire onderwerpen, zoals new genomic techniques, het versnellen van toelating van Groene Gewasbeschermingsmiddelen en is actief in verschillende EU-gefinancierde onderzoeksprojecten. Ook werkt Plant ETP actief aan het verhogen van (politieke) bewustwording rondom plantveredeling en plantwetenschappen.

Namens Greenports Nederland neemt Monique van Vegchel (Plantum) deel aan de Working Group New Genomic Techniques (WG NGT) van Plant ETP. Vertegenwoordigers van de academische/onderzoekswereld, de veredelingssector en de telers/boeren komen in de WG NGT bij elkaar om vanuit de verschillende perspectieven van gedachten te wisselen over het dossier New Genomic Techniques (o.a. CRISPR-Cas) dat loopt in de Europese Unie.

Lees hier verder bij het artikel over deelname Plant ETP.

Future ETP information sheet.

De EIP-regeling ‘Samenwerken aan innovatie (EIP)’ opnieuw opgesteld

Tot en met 17 juli 2024 kunnen samenwerkingsverbanden, bestaande uit minimaal twee deelnemers waarvan minimaal één landbouwer, tot maximaal 500.000 euro subsidie aanvragen voor het ontwerpen van een gebiedsgerichte fieldlab. In de onepager (bijlage) staat alle basisinformatie.

Informatie over het aanvraagproces is te vinden op de website van RVO: Samenwerken aan innovatie (EIP) fieldlabs 2024 (rvo.nl)

Vorig jaar vond eenzelfde openstelling plaats voor het ontwerpen van fieldlabs. Toen ontving RVO, 28 aanvragen waarvan 15 aanvragen voldeden aan de voorwaarden en subsidie verleend kregen. Dit jaar zijn ze specifiek op zoek naar initiatieven in Groningen, Drenthe, Overijssel en Limburg, zodat ze in combinatie met de projecten van vorig jaar, een goede spreiding over het land krijgen.

Zuid-Holland geeft subsidie voor biodiversiteit en waterkwaliteit

Provincie Zuid-Holland geeft subsidie voor landschapselementen die een positieve bijdrage leveren aan de biodiversiteit en de waterkwaliteit op land- en tuinbouwgronden. Vanaf 4 september gaat de regeling open en per aanvraag is minimaal 25.000 euro en maximaal 225.000 euro beschikbaar.

De subsidie is bedoeld voor het stimuleren van biodiversiteit en het verbeteren van waterkwaliteit. Zo zorgt de aanleg van een sloot in combinatie met een natuurvriendelijke oever en een kruidenrijke rand voor een goede habitat voor planten en insecten. Die zijn vervolgens onmisbaar als schuilplek en voedsel voor boerenlandvogels als de grutto en de kievit, stelt Gedeputeerde Staten.

Lees hier het hele bericht.

Community-bijeenkomst ‘Energiebesparing en warmte’

Op 27 juni organiseerde de werkgroep Gebiedsaanpak Energie Glastuinbouw, als onderdeel van het EZK-event ’Energie besparen, nu en in de toekomst’, een workshop rond de mogelijkheden van energiebesparing door samenwerking van glastuinbouw en de bebouwde omgeving.

Via de presentatie van de case ‘Warmte Samenwerking Oostland’ lichtte Evert Vrins, kwartiermaker warmte bij gemeente Waddinxveen, het plan en de beoogde resultaten toe. Hierin werd ook stilgestaan bij de uitdagingen in het project. 


Door de ontwikkelingen van de gasprijzen en de ambitie van de glastuinbouw om in 2040 klimaatneutraal te zijn, is er in de glastuinbouw grote vraag naar duurzame warmte.

Lees hier verder in het artikel over evenement EZK.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rob van Ruiten rob.van.ruiten@greenports-nederland.nl

Hoe werkt de tuinbouw van morgen?

De Nederlandse land- en tuinbouwsector staat bekend om haar innovatiekracht en onmisbare rol in voedselzekerheid en welzijn zowel binnen Nederland als in Europa. Die strategische positie willen we vasthouden en vergroten.

Een nieuwe generatie ondernemers staat klaar voor de volgende stap. Hoe zorgen zij voor een goede instroom en het behoud van voldoende arbeidskrachten en welke rol speelt automatisering en robotsering van onze systemen in de tuinbouw van morgen. Wij nodigen u van harte uit op woensdag 2 oktober voor ons Nationaal Tuinbouwcongres waar we dit jaar inzoomen op het vraagstuk arbeid en meer specifiek hoe we ontwikkelingen op het vlak van robotisering en goed werkgeverschap verder kunnen versnellen.

Aan de hand van inspirerende sprekers en workshops nemen we u deze middag mee in dit thema. Een van de sprekers is André van Troost, CEO van Lely, een impactvol bedrijf dat innovatieve robots bouwt die de landbouw veel duurzamer maakt.

Wij kijken uit naar uw komst op de locatie Unmanned Valley in Katwijk. We starten om 13.00 uur, met een afsluitende borrel rond 17.00 uur.  Inschrijving voor workshops, alsmede het volledige programma volgt.

Heeft u zich nog niet ingeschreven, doe dit dan vandaag nog. Er zijn nog een aantal plekken beschikbaar.

U kunt zich hier inschrijven.

Agenda

 

  • Nationaal Tuinbouwcongres op woensdag 2 oktober 2024
  • De Week van Ons Eten (voorheen Dutch Food Week) is van 5 t/m 12 oktober 2024. Een week waarin we iedereen bewust proberen te laten genieten van goed en gezond voedsel, want het smaakt beter als je weet wat je eet.
  • Brightlands AgriTech Event 8 oktober 2024.
  • Trade Fair Aalsmeer 5 t/m 7 november 2024
  • Jaarevent van Greenport West-Holland op vrijdagmiddag 29 november 2024 bij Growers United in Maasdijk. Tijdens dit event kijken we terug op 10 jaar Greenport West-Holland, maar vooral vooruit en staat het thema Toekomstgericht Ondernemen centraal. U kunt zich hier aanmelden.

Social media

Volg Greenports Nederland ook via de verschillende social media kanalen zoals LinkedIn, YouTube en X.

Op de website van Greenports Nederland kan je alle nieuwsbrieven, nieuwsberichten en achtergrondinformatie terug vinden.

Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan een collega. Ontvang je deze nieuwsbrief nog niet direct in je mailbox maar wil je dat wel? Stuur dan even een mailtje aan info@greenports-nederland.nl