Deze e-mail online lezen

 

Borgstellingsfonds

Er leven veel vragen over de noodkredietregeling. Het merendeel betreft de afsluitprovisie en het feit dat in een aantal situaties de ondernemer privévermogen moet ‘inbrengen’. In de vorige nieuwsbrief (#2, van 27 maart) besteedden we al aandacht aan het Borgstellingfonds. Gelet op alle vragen geeft de Taskforce Financiën van de crisisorganisatie nogmaals toelichting op de regelingen. Dit bericht is samen en in afstemming met de banken opgesteld. De Taskforce ondersteunt overigens de oproep van topman Wiebe Draijer van de Rabobank om de afsluitprovisie af te schaffen.

De regeling en aanvraagprocedure voor noodkrediet/overbruggingsfinanciering voor werkkapitaal loopt onder garantie van de overheid. Het ministerie van LNV en RVO maakten dit mogelijk, in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Banken. Voor de primaire agrarische sectoren is dit het Borgstellingsfonds voor de Landbouw (BL-C). Voor bedrijven verderop in de keten is dit de BMKB-C. Indien ondernemers te maken hebben met een liquiditeitstekort of verwachten dit te krijgen, kunnen zij een financieringsverzoek bij hun bank voorleggen. De bank kan een beroep doen op een (gedeeltelijke) garantstelling van de overheid. In alle gevallen is de bank het loket voor de ondernemer. Informeer daarom bij uw bank hoe informatie (bijvoorbeeld in welk format) moet worden aangeleverd.

A. Financieel gezonde bedrijven waarbij de situatie in de pre corona periode leidend is

  1. Ondernemer verzoekt de bank om een overbruggingsfinanciering en overlegt daarbij een onderbouwde liquiditeitsbegroting, met daarin het te verwachten liquiditeitsverloop voor de komende 12 maanden. Over de gekozen uitgangspunten moet overeenstemming zijn met de bank. De bank meldt de aanvraag bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en stelt binnen enkele dagen de financiering beschikbaar.
  2. De éénmalige provisie die wordt afgedragen aan de overheid bedraagt 3% van het landbouwborgstellingskrediet (BL-C). Voor starter/overnemers (ondernemers die korter dan 3 jaar voor eigen rekening een bedrijf exploiteren) bedraagt deze éénmalige provisie 1%. Voor de BMKB-C bedraagt de provisie voor alle doelgroepen 3,9%.
  3. Bij inzet van de BL-C en BMKB-C is de persoonlijke borg van de natuurlijk persoon die meer dan de helft van het geplaatste kapitaal verschaft aan de BV, 10% van het borgstellingskrediet (in plaats van regulier 25%). Een natuurlijk persoon in de vorm van een VOF of maatschap c.q. eenmanszaak is zoals gebruikelijk altijd voor 100% aansprakelijk voor zijn schulden.

B. Bedrijven waar het toekomstperspectief al voor de corona periode onder druk staat

  1. Ondernemer verzoekt de bank om een overbruggingsfinanciering en overlegt daarbij een onderbouwde liquiditeitsbegroting, met daarin het te verwachten liquiditeitsverloop voor de komende 12 maanden. Over de gekozen uitgangspunten moet overeenstemming zijn met de bank.
  2. De bank legt de aanvraag ter toetsing betreffende het toekomstperspectief voor aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Bij positief advies stelt de bank binnen enkele dagen de financiering beschikbaar.
  3. De éénmalige provisie die wordt afgedragen aan de overheid bedraagt 3% van het landbouwborgstellingskrediet (BL-C). Voor starter/overnemers (ondernemers die korter dan 3 jaar voor eigen rekening een bedrijf exploiteren) bedraagt deze éénmalige provisie 1%. Voor de BMKB-C bedraagt de provisie voor alle doelgroepen 3,9%.
  4. Bij inzet van de BL-C en BMKB-C is de persoonlijke borg van de natuurlijk persoon die meer dan de helft van het geplaatste kapitaal aan een BV verschaft, 10% van het borgstellingskrediet (in plaats van regulier 25%).

Een natuurlijk persoon in de vorm van een VOF of maatschap c.q. eenmanszaak is zoals gebruikelijk altijd voor 100% aansprakelijk voor zijn schulden. Klik hier voor meer informatie.

Knelpunten in NOW
De tuinbouw kan onvoldoende uit de voeten met de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid (NOW). Met name de criteria voor verdeling van de omzet en loonsom in kwartalen geven grote beperkingen, zo blijkt binnen een dag na publicatie van de regeling. De Taskforce Arbeid van de crisisorganisatie gaat na of er naast deze nog meer knelpunten zijn. Deze worden gebundeld en besproken met het ministerie van SZW, ook als is bekend dat er sprake is van een generieke regeling, waarin (vooralsnog) geen ruimte is voor (sectoraal) maatwerk.

Het kabinet publiceerde gisteren de voorwaarden voor de NOW. Bedrijven die voldoen aan bepaalde voorwaarden kunnen er een beroep op doen. UWV streeft ernaar de regeling aanstaande maandag, 6 april, open te stellen voor aanvragen. De regeling is voor bedrijven die door de coronacrisis zwaar in de problemen zijn gekomen. Het kabinet wil dat deze bedrijven hun personeel (vast en flexibel) kunnen blijven doorbetalen om hen te behouden voor het bedrijf en om grote werkloosheid te voorkomen.

In de regeling spelen twee variabelen een grote rol: de omzet en de loonsom. Hoe hoger het omzetverlies, hoe hoger de tegemoetkoming in de loonsom voor de werkgever. Om de hoogte van het omzetverlies te bepalen, moeten werkgevers eerst hun totale omzet uit 2019 delen door vier. Zij vergelijken dat vervolgens met de omzet in maart-april-mei 2020. Maar soms is uitblijvende klandizie pas later terug te zien in de omzetdaling. Daarom kunnen werkgevers ook een periode aangeven voor de omzetvergelijking die één of twee maanden later start. Dit kan handig zijn voor ondernemers in de tuinbouw die een relatief hoge omzet in het voorjaar hebben.

De NOW komt in plaats van de regeling Werktijdverkorting (WVT) voor werkgevers. Bedrijven die reeds een aanvraag voor de WVT hebben aangevraagd kunnen van de overheid een verzoek om aanvullende informatie verwachten. Aanvragen voor de WVT worden namelijk beschouwd als aanvragen voor de NOW.

Informatie over de NOW en de gevolgen voor de WVT kunt u vinden in de onderstaande links:

Matchen van vraag en aanbod bij arbeid
De nieuwe platforms Help ons Oogsten en het Platform Personeel Coronacrisis trekken veel aandacht van zowel het publiek als de pers. Zo’n 170 bedrijven hebben een vraag voor personeel uitstaan en er zijn zo’n 2.750 mensen die zich aanbieden, naast veel uitzendbureaus. Het lijkt er vooralsnog op dat het aanbod groter is dan de vraag. Veel bedrijven geven aan op relatief korte termijn (half april) een toename van de arbeidsvraag te verwachten. Op dit moment is de actuele vraag redelijk beperkt.

Samen tegen voedselverspilling
Samen met verschillende schakels in de voedselketen is het mogelijk goed voedsel dat verspild dreigt te worden, een waardevolle bestemming te geven. In deze crisistijd zijn er veel bedrijven die hard getroffen worden en hun product(-en) niet kunnen afzetten. In Nederland zijn al vele goede initiatieven ontstaan om de overschotten te vermarkten of te doneren. Door diverse factoren en onzekerheden is er de komende maanden vele tientallen tonnen goed voedsel die niet is te oogsten of waarvoor simpelweg geen markt is.

Het ‘ecosysteem’ Samen Tegen Voedselverspilling (STV) gaat samen met bedrijven en ondernemers een vuist maken en krachten bundelen om zoveel mogelijk goed voedsel een waardevolle bestemming te geven. Oplossingen beginnen bij overzicht en inzicht, en het vermogen om vooruit te kunnen kijken. STV opende gisteren een ‘B2B marktplaats en meldpunt’ om dit inzicht op te halen, met stakeholders en partijen in gesprek te gaan over oplossingen, en parallel te werken aan een structurele marktplaats en anti-verspillingsplatform. Onder andere GroentenFruit Huis en FNLI steunen de intentie van harte, en zullen leden oproepen aan te sluiten en een bijdrage te leveren. Kijk op de site voor meer informatie.

Veilig werken
Ondanks de beperkende maatregelen om verspreiding van het coronavirus in te dammen, gaat bij veel bedrijven in de tuinbouwketens het werk volop door. Stigas geeft tips hoe aandacht te besteden aan veilig werken en hoe bijvoorbeeld hygiëneprotocollen en de 1,5-meter-eis zijn in te vullen. Naast algemene voorlichting, geeft de site Stigas informatie voor werkgevers en werknemers. De Taskforce Arbeid van de crisisorganisatie roept op de maatregelen na te leven.

Sterreclame
De Ster biedt brancheverenigingen ruimte om hun ‘boodschap’ te brengen in reclamezendtijd. GroentenFruit Huis kreeg instemming voor het uitzenden van de campagneboodschap 'Zorgt u voor elkaar? Zorgen wij voor uw groenten en fruit'. Deze zal binnenkort verschijnen. De gezamenlijke LTO-organisaties zijn de komende periode al te zien en te beluisteren. Hun boodschap is dat ook tijdens de coronacrisis boeren en tuinders hard werken om de voedselvoorziening op peil te houden. De reclamespot is te zien op NPO 1, 2 en 3 en te horen op Radio 1, 2, 3FM, 4 en 5. De spot is te zien via deze link.

Lockdown andere werelddelen treft sierteeltsector
Steeds meer Afrikaanse landen gaan in lockdown. Dit heeft grote consequenties voor de productie en verwerking van stekken en andere uitgangsmaterialen. Deze komen onder meer uit landen als Oeganda, Kenia en Zimbabwe, maar ook uit bijvoorbeeld India. Doordat personeel niet meer aan het werk mag, stokt de productie aldaar. Dit treft in eerste instantie het uitgangsmateriaal voor de sierteelt maar zal op langere termijn ook impact hebben op de productie en levering van groentezaden. We bespreken dit probleem via het ministerie van LNV om te kijken of hier via diplomatieke weg iets aan gedaan kan worden.

Meldpunt oneerlijke handelspraktijken
Er komt een meldpunt Oneerlijke handelspraktijken bij Greenports Nederland. Dat voorstel kreeg groen licht bij de Regiegroep. Er is al een ‘loket’ voor dergelijke signalen bij LTO Nederland. Dat functioneert al langer en functioneert als waarschuwing naar alle ketenpartijen om zaken aan te kaarten bij ACM. Er zijn signalen dat er in deze crisisperiode vaker eenzijdig contracten worden gewijzigd of niet worden nagekomen.

Ondersteun de vrachtwagenchauffeurs
Om de ongekende crisissituatie in de wegtransportsector te verlichten, roepen ESC en CLECAT de lidstaten op chauffeurs te ondersteunen. Die hebben het momenteel niet makkelijk door de gevolgen van COVID-19. ESC (als vertegenwoordiger van de opdrachtgevers van transport, ladingverzenders en ladingontvangers) en CLECAT (de organisatie van logistiek dienstverleners) roepen leden op respect te tonen voor chauffeurs en de richtlijnen te volgen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dit kan door op laad- en losplaatsen de aanbevelingen op te volgen die beschreven zijn en verstandige keuzes te maken om jezelf en anderen te beschermen. Lees op de site van evofenedex het hele artikel.

Deelnemende organisaties

Aan het GP NL overleg Coronacrisis Tuinbouw nemen de volgende organisaties deel: Anthos, AVAG, gemeente Westland, Glastuinbouw Nederland, Greenport Holland, GroentenFruit Huis, Greenports Nederland, KAVB, LTO Nederland, ministerie van EZK & LNV, NFO, Plantum, Rabobank, Royal FloraHolland, Topsector Tuinbouw & Uitgangsmateriaal, VBN en VGB.

Noot voor de redactie

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Pauline Verhagen van Greenports Nederland: 06 53 35 33 69 / communicatie@greenports-nederland.nl.

Volg ook onze website voor de laatste update over coronacrisis Tuinbouw.