Deze e-mail online lezen

 

Nederlandse tuinbouw voorbeeld voor de hele wereld

Minister Femke Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur opende woensdag 2 oktober in Unmanned Valley in Katwijk het drukbezochte Nationaal Tuinbouwcongres 2024. Met de thema’s robotisering en goed werkgeverschap als leidraad voor de sprekers en de workshops werd het een energieke middag.

De minister opende het congres met een sterk betoog dat de Nederlandse land- en tuinbouw een voorbeeld is voor de hele wereld. De minister zei ook dat voedselzekerheid en innovatie centraal staan bij deze regering en stak de aanwezigen een hart onder de riem: “Jullie hebben als tuinbouwcluster de wereld veel te bieden en ik ben er trots op dat ik de tuinbouw mag vertegenwoordigen". Daarnaast zoomde onze minister ook in op de wens naar meer bedrijfsgericht beleid. Beleid dat opgebouwd wordt vanuit ondernemersperspectieven. 

Key note spreker André van Troost, CEO bij Lely, de grootste robotmaker van Nederland nam ons mee in de verschillende fases van innovatie. “De grote les van innovatie: heb geduld. Vanuit de ontwikkelingen bij Lely blijkt dat het jaren kan duren voordat de toepassing van robots écht op gang komt.” Hij benadrukte ook dat robotisering veel extra kansen biedt door de schat aan data die hierbij vrijkomt, wat kan leiden tot meer efficiëntie voor de bedrijf-en ketenprocessen.

In de paneldiscussie na de opening spraken André van Troost, Berend de Klerk (Plense Technology), Indy Bernoster (Gibbs Analytics), Lotte van Rijn (Certhon) en Adri Bom-Lemstra (Greenports Nederland) met elkaar en met de zaal aan de hand van stellingen over de noodzaak, motivatie en snelheid van verdere automatisering en de haken en ogen daarbij. In de workshops na de pauze werden de thema’s verder uitgediept. Tijdens de plenaire afsluiting en terugblik op de workshops kwam het samenwerken in de sector met de diverse partijen om te kunnen versnellen als afdronk sterk naar boven. Evenals de grote behoefte naar meer aansluiting met de jongere generatie.

Digitaal Inspiratieboek Robotisering en Automatisering
Hoe maak je het zware, repeterende werk in de tuinbouw lichter, beter en sneller? En hoe blijven we in de toekomst ook een interessante werkgever, met minder handwerk en meer inspirerende banen? De innovatiekracht in de tuinbouw op dit vlak is sterk. En dit willen we voor het voetlicht brengen. Tijdens het congres is een digitaal inspiratieboek over automatisering en robotisering in de hightech tuinbouw met een gezamenlijke druk op een rode knop gelanceerd door Adri Bom-Lemstra en de minister. www.hightech-tuinbouw.nl

Voorop blijven

Door te veel regels, voorschriften en belastingdruk worden bedrijven ontmoedigd om te blijven investeren. Hierdoor is het ondernemersklimaat de afgelopen jaren behoorlijk gedaald. Gelukkig zet het kabinet in op een programma om het ondernemersklimaat weer te versterken, zoals aangekondigd tijdens Prinsjesdag.

Ik ben blij dat dit kabinet inzet op innovaties. De technologische voorsprong vasthouden voor het Nederlandse tuinbouwcluster wordt zowel door de EU als door Nederland hierdoor mogelijk nog beter gefaciliteerd. Ik was de afgelopen dagen op een glastuinbouw-conferentie in Polen en dan gaan sommige zaken toch een beetje duizelen. De meeste bedrijven stoken nog op steenkool en er is geen plan voor een energietransitie voorhanden. Arbeid is schaars terwijl de economie het afgelopen decennium met bijna 5 % per jaar is gegroeid. Productiearbeid wordt ingevlogen vanuit de Filipijnen en blijft daardoor relatief goedkoop. De welvaart is enorm gegroeid en dat zie je terug in de resultaten van veel bedrijven.

De Poolse kwekers kijken inmiddels met veel interesse naar de Nederlandse tuinbouw en zetten graag Nederlandse toeleveringsbedrijven in. Ook dat is een route om te verduurzamen. De EU stelt met haar Greendeal nog steeds de koers vast en dat geeft veel kansen voor Nederlandse bedrijven om de Europese tuinbouw te verduurzamen en te verbeteren. Ik zie hier samen met ons netwerk een mooie rol voor Nederland als gidsland. Voorwaarde voor die positie is wel een sterke productietak en continue kennisontwikkeling. Samenwerking en innovatie vormen de basis. 

Hoe werkt de tuinbouw van morgen? Deze vraag houdt ons allen bezig. Het nationaal tuinbouwcongres afgelopen woensdag 2 oktober stond volledig in dit teken. 

Rutger Lommerse
Programmamanager Greenports Nederland

Handreiking Teeltondersteunende Voorzieningen geactualiseerd

“Heel goed dat de sector ons confronteert met verwachtingen, ontwikkelingen en de huidige problemen", aldus Jan Kottelenberg, burgemeester van Neder-Betuwe. Hij nam onlangs de actualisatie van de Handreiking Teeltondersteunende Voorzieningen in ontvangst die Fruitpact, Laanboompact, Glastuinbouwpact Bommelerwaard - Tielerwaard (Greenport Gelderland) lieten maken.

Onder teeltondersteunende voorzieningen worden voorzieningen in, op of boven de grond bedoeld die door agrarische bedrijven met plantaardige teelten worden gebruikt ter verbetering van de productie. Onder meer door teeltvervroeging en -verlating, terugdringing van onkruidgroei en beperking van hagel-, water- en vraatschade. Maar ook verbetering van de arbeidsomstandigheden, onder meer door gewassen verhoogd te telen.

In de projectgroep Duurzame GebiedsOntwikkeling is door Gerard Selman, regiocoördinator Glastuinbouw Nederland, en Bart van Moorsel, adviseur tuinbouw provincie Gelderland, de meerwaarde van deze handreiking voor de gebieden in Gelderland toegelicht. De handreiking betreft een afwegingskader bij de opstelling van provinciaal, regionaal en gemeentelijk beleid rond teeltondersteunende voorzieningen. Zeer bruikbaar in Gelderland, maar ook breder. De handreiking is vrij te downloaden via:

Handreiking Actualisatie Teeltondersteunende Voorzieningen - Teeltondersteunendevoorzieningen.nl

Bijeenkomst RvA

Greenports Nederland, PlantNet International en Topsector T&U willen met een triple helix opzet van ondernemers, overheden, brancheorganisaties, onderwijs- en kennisinstellingen de tuinbouw verbinden middels een gezamenlijke nationale tuinbouwagenda. Daarin worden de ambities voor het (verder) verduurzamen en het versterken van de concurrentiepositie van de tuinbouwsector vormgegeven. 

De Raad van Advies is het strategisch platform van Greenports Nederland en met een vertegenwoordiging vanuit deze tripel helix opzet komt de raad vier keer per jaar bij elkaar. Woensdag 30 september was tijdens de RvA bijeenkomst het centrale thema: Reflectie op hoofdlijnen akkoord en miljoenennota Kabinet Schoof .

Kabinet Schoof heeft via het hoofdlijnenakkoord aangegeven welke politieke accenten zij willen leggen in het landsbestuur voor de komende jaren. Op 17 september werd de eerste uitwerking van dit beleid via de miljoenennota gepresenteerd.

Tijdens deze RvA meeting namen we de ruimte om te reflecteren op de voorgenomen plannen. We hebben daarbij de ontwikkeling van de Nederlandse handelspositie, het onderzoek & innovatiebeleid en effecten op provinciale tuinbouw- agenda’s centraal gesteld.

Draagt jouw bedrijf bij aan een Nieuwe Lunch Cultuur in Nederland?

Zoek jij naar manieren om je te onderscheiden als werkgever? Vraag jij je af hoe je meer kan betekenen voor werknemers? Of hoe je jouw organisatie kan profileren als koploper? De beweging Nieuwe Lunch Cultuur werkt samen met werkgevers én partners aan meer impact op het welzijn, de gezondheid en het geluk van werknemers, zowel nu als in de toekomst. Op 30 september vond bij de Provincie Zuid-Holland de kick-off van het Programma Lunch Cultuur, met een Design Workshop voor werkgevers. [Lees verder]

Delegatie Mengtai-group

Greenports Nederland verzorgt regelmatig presentaties voor buitenlandse delegaties. Hierin vindt vaak uitleg van de internationale positie, de verschillende sectoren en de samenwerking via de netwerkorganisatie binnen de Nederlandse tuinbouw plaats. Zo ook op 26 augustus toen een delegatie van de Mengtai-group Nederland bezocht en Rob van Ruiten hen heeft ontvangen.

De Mengtai Group is gevestigd in Erdos, Binnen-Mongolië, en is momenteel het op 3 na grootste private bedrijf in de regio. Ze zijn voornamelijk actief in aluminiumproductie (met projecten in Duitsland, Nederland en Tsjechië; ze hebben dit jaar ook Alu Menziken overgenomen, een groot aluminiumbedrijf in Zwitserland), mijnbouw en energie, landbouw en veeteelt en handel en logistiek. Momenteel hebben ze een aantal solar greenhouse projecten, maar ze zijn ook zeer geïnteresseerd in de ontwikkeling van glastuinbouw in hun regio. De groep bezocht drie bedrijven: Greenports Nederland, een energie-gerelateerd bedrijf en PostNL. Deze drie sectoren (hightech glastuinbouw, energie en logistiek) zijn namelijk 3 van hun focussectoren en ze willen kijken of en hoe ze kunnen investeren in deze sectoren.

In de levendige discussie bleek vooral interesse voor de mogelijkheden van biologische productie, beperking van gebruik gewasbescherming en mogelijkheden van de energietransitie in glastuinbouwgebieden via bijvoorbeeld zonne- en windenergie.

Agenda

  • Trade Fair Aalsmeer 5 t/m 7 november 2024
  • Jaarevent van Greenport West-Holland op vrijdagmiddag 29 november 2024 bij Growers United in Maasdijk. Tijdens dit event kijken we terug op 10 jaar Greenport West-Holland, maar vooral vooruit en staat het thema Toekomstgericht Ondernemen centraal. U kunt zich hier aanmelden.

Social media

Volg Greenports Nederland ook via de verschillende social media kanalen zoals LinkedIn, YouTube en X.

Op de website van Greenports Nederland kan je alle nieuwsbrieven, nieuwsberichten en achtergrondinformatie terug vinden.

Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan een collega. Ontvang je deze nieuwsbrief nog niet direct in je mailbox maar wil je dat wel? Stuur dan even een mailtje aan info@greenports-nederland.nl