NieuwsRijk stelt opnieuw miljoenen beschikbaar voor Regio Deals
Om de brede welvaart in Nederland verder te versterken stelt het Rijk een bedrag van 180 miljoen beschikbaar voor nieuwe Regio Deals. Vanaf maandag 9 september 2019 kunnen er opnieuw voorstellen worden aangemeld. Dat schrijft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit mede namens minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in een brief aan de Tweede Kamer. Lees hier verder.
Tuinbouw Ondernemersprijs
Geef voor 20 september aanstaande een kandidaat op voor de Tuinbouw Ondernemersprijs 2020. De Stichting Tuinbouw Ondernemersprijs beloont jaarlijks het meest onderscheidende bedrijf in de tuinbouw dat met durf, doorzettingsvermogen maar vooral met visie en passie duurzaam ondernemen in de praktijk brengt. Ondernemers in de veredeling, teelt of afzet van sierteelt, bollen, bomen, groenten en fruit en paddenstoelen kunnen zichzelf aanmelden als kandidaat. Lees meer op de site van Tuinbouw ondernemersprijs.
'Het is mogelijk: met tuinbouwafval een kas bouwen'
Het zou goed zijn als de tuinbouw werkt aan een voorbeeldproject van biobased bouwen. Dat stelden verschillende sprekers tijdens het mini-symposium 'Tuinbouwreststromen en biobased bouwmaterialen' in BlueCity in Rotterdam. Willem Böttger (Centre of Expertise Biobased Economy): "Zo is het technisch mogelijk om een kas te maken met biocomposieten in plaats van aluminium." Het mini-symposium was georganiseerd door Biobased Greenport West-Holland in samenwerking met het programma BioBoost.
De biobased economie biedt grote kansen voor de tuinbouw. Tuinbouwrestmaterialen kunnen namelijk op verschillende manieren verwaard worden. Om de tuinbouw te laten zien welke mogelijkheden er zijn op het gebied van bouwmaterialen, en welke verdienmodellen er zijn, startte Biobased Greenport West-Holland 'De week van tuinbouwreststromen en biobased bouwmaterialen'. Onderdelen waren onder meer een excursie naar het Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen (ICDuBo) en een mini-symposium in BlueCity. Lees verder ...
Circulair ondernemen kun je leren
Ook de tuinbouwketens staan voor de opgave om circulariteit een plek te geven in haar aanpak en business modellen. Vaak is het lastig om vanuit de “bestaande“ werkwijzen een start mee te maken.
Zo heeft Circo een aanpak waar ook binnen de greenports al ervaringen mee zijn opgedaan.
Deze aanpak richt zich op gebruik in plaats van verbruik, en op het cultiveren van waarde in plaats van verkopen. Hier worden nieuwe uitdagingen en businesskansen herkend. Design is daarbij de motor om tot circulaire producten, diensten en businessmodellen te komen. CIRCO heeft samenwerking aangegaan met diverse provincies, waaronder Noord-Holland gekoppeld aan Tuinbouw. Er zijn echter ook nog veel andere CIRCO tracks waar ondernemers uit uw regio aan kunnen deelnemen. Lees verder ... |