EnergieDe hoge gasprijzen hebben direct invloed op de liquiditeitspositie van telers. Als dit prijsniveau aanhoudt, kunnen zo’n 40% van de glastuinders binnen een half jaar in liquiditeitsproblemen komen. Glastuinbouw Nederland bracht dit negatieve beeld vorige week in diverse mediacontacten naar buiten (zie hun overzicht).
In de tweede helft van april wil het kabinet een ‘totaalpakket’ presenteren waarmee de ergste nood is te lenigen. De afgelopen periode is in contacten met ministers (o.m. bij bedrijfsbezoeken), bij departementen en bij leden van de Tweede Kamer de problematiek aangekaart. Daarbij zijn gewenste oplossingen aangedragen. Die variëren van verruiming van het Borgstellingsfonds tot specifieke aanpassingen in bijvoorbeeld de systematiek van SDE++.
De hoge gasprijzen werken negatief door in duurzame warmteprojecten met aardwarmte, biomassa en zonnewarmte. Ze worden hard geraakt en dreigen om te vallen, melden Glastuinbouw Nederland, Royal FloraHolland, Geothermie Nederland en Plantum in een gezamenlijk position paper. Ze publiceerden dit paper voorafgaand aan het Kamerdebat over de SDE-regeling, die op 24 maart plaatsvond. De algehele indruk is dat de situatie in de tuinbouw goed in beeld is bij de Tweede Kamer en betrokken bewindslieden. |