Deze e-mail online lezen

 

Op weg naar 2025: de innovatiekansen liggen voor ons

Terugkijkend op 2024 zie ik dat we een aantal mooie bewegingen als cluster laten zien. We beseffen dat het goede verhaal over de meerwaarde van de mooie producten en diensten voor de maatschappij door ons allemaal verteld en continu herhaald moet worden en dat de ondernemers hier een speciale rol hebben. De campagne Groene Kracht Vooruit gericht op beleidsbepalers en politiek heeft daar een mooie start mee gemaakt.

Goede huisvesting voor de internationale werknemers wordt op heel veel bedrijven en gemeenten goed geregeld. Deze goede voorbeelden tonen, doen goed volgen. En dat is ook nodig, gezien de soms overheersende eenzijdige beeldvorming vanuit de media. De hoge belangstelling aan de excursies die door de tafel ‘huisvesting’ georganiseerd worden, zijn zeer gewaardeerd en krijgen ook opvolging in 2025. (Zie verderop in deze nieuwsbrief de uitnodiging voor de laatste excursie van dit jaar). Lees hier verder.

Ketensamenwerking nodig om verduurzamingsdoelen te behalen

In aanloop naar het Tweede Kamerdebat over Gewasbescherming op woensdag 27 november doen de verschillende agrarische sectoren een beroep op de Kamerleden de sector te blijven steunen op weg naar een duurzame gewasbescherming. In vijf video’s leggen bestuurders van de sectoren uit wat ze al doen en wat ze nodig hebben vanuit de overheid om de doelen te halen.

Tevens is het Grondvest voor Gezonde Groei aangeboden aan de landbouwwoordvoerders van de Tweede Kamer. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Kamerlid Laura Bromet door LTO-bestuurder Tineke de Vries. Het grondvest ademt de ambities van de plantaardige sectoren, waarbij wordt ingezet op reductie van het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen. NFO, KAVB, Glastuinbouw Nederland, LTO en NAJK roepen in het grondvest zo veel mogelijk partijen op om zich hierbij aan te sluiten en mee te helpen het grondvest te verdiepen én uit te voeren. Het verduurzamen van de teeltsystemen is namelijk een uitdaging waarvoor de gehele keten in beweging dient te komen. Alleen samen kan de doorontwikkeling van duurzame teeltsystemen voortgezet worden.

Overzicht mogelijkheden energietransitie in 80 grotere gebieden

Afgelopen augustus heeft de werkgroep Gebiedsaanpak Energie Glastuinbouw onder regie van Greenports Nederland haar jaarlijkse voortgangsoverzicht opgesteld. Het overzicht bevat informatie over de mogelijkheden en status van de energietransitie in 80 grotere tuinbouwgebieden.

Het overzicht laat zien dat er beweging zit in de energietransitie, maar dat er nog meer tempo nodig is. Het realiseren van collectieve oplossingen voor energietransitie in tuinbouwgebieden kent een forse doorlooptijd en, mogelijk nog zorgelijker, in de nodige gebieden is de energietransitie vooralsnog niet met collectieve oplossingen te realiseren. De netcongestie zorgt voor een extra complicerende factor in de realisatie van fossielvrije warmte-oplossingen. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de site van Greenports Nederland.

De belangrijkste uitkomsten uit het voortgangsoverzicht zijn meegenomen in de evaluatie van het programma Gebiedsaanpak Energie Glastuinbouw. Deze evaluatie is in oktober besproken in het MT van Kas als Energiebron en in de stuurgroep Duurzame Gebiedsontwikkeling van Greenports Nederland. Het programma loopt in 2025 af, en via het MT Kas als Energiebron is opdracht gegeven een vervolgvoorstel uit te werken. De evaluatie is ook opgenomen op de site.

Water innovaties voor het tuinbouwcluster

Het jaar 2027 komt als doel jaar voor de Kaderrichtlijn water snel op ons af. De tuinbouwsector staat voor verschillende uitdagingen met betrekking tot het thema waterkwaliteit en watermanagement. We hebben te maken met een veranderend klimaat en groeiende schaarste van zoetwater. Dit maakt de beschikbaarheid van goed gietwater minder vanzelfsprekend. En we willen en moeten steeds duurzamer produceren. Waterkwaliteit staat daarbij hoog op de agenda.

Er lopen verschillende investeringen en programma's bij de bedrijven om de laatste punten op de i te zetten. Vanuit Greenports Nederland hebben we een innovatie oproep breed in het tuinbouw- en waterexpert netwerk uitgezet en gaat de vakkundige jury aan de slag met een 8-tal inzendingen. Lees hier verder. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de Horti contactdagen in Gorinchem (18 tot en met 20 februari 2025).

NEW CALL: Erasmus Mundus Master Degree in Plant Health

Een mooie nieuwe kans voor de komende 10e instroom (2025/2026) van de Erasmus Mundus Master Degree in Plant Health in Sustainable Cropping Systems.

Dit tweejarige programma biedt studenten de mogelijkheid om plantgezondheid in een internationale setting te bestuderen en een dubbel diploma te behalen, met beurzen beschikbaar voor de meest uitmuntende kandidaten. Het programma wordt geleid door een consortium van vijf Europese universiteiten in vier landen:
L'Institut Agro (Frankrijk), AgroParisTech (Frankrijk), Universiteit van Göttingen (Duitsland), Universiteit van Padua (Italië) en Universitat Politècnica de València (Spanje). 

Voor meer details bekijk de website.

Bezoek agrarische huisvesting in 't Veld

Greenports Nederland en LTO Noord nodigen je uit voor een werkbezoek op woensdag 18 december bij de huisvestingslocatie (SNF-gecertificeerd) van vollegrondsgroenteteler A.S. de Boer in ’t Veld (Hollands Kroon). Gemeenten, provincies, agrarische ondernemers en bestuurders en andere geïnteresseerden zijn welkom om bij de woonlocaties op het bedrijf te komen kijken.

Programma woensdag 18 december

09.30 uur inloop en welkom
1015 uur Eric Douma Vice Voorzitter LTO Noord
10.45 uur Robert Leever Wethouder Gemeente Hollands Kroon
11.15 uur Dieuwertje de Boer namens A.S. de Boer
12.00 uur afsluiting

Er is ruimte voor vragen en discussie tijdens deze bijeenkomst. Ook zullen we de locatie en huisvesting samen bezichtigen.

Over deze huisvestingslocatie

De grote uitdaging in Hollands Kroon is de strijd om ruimte. Het is uiteindelijk gelukt creatief met ruimte om te gaan. In dit werkbezoek is er extra aandacht voor dilemma’s als ruimtelijke ordening en kostenoverweging, in de zoektocht naar realisatie van goede huisvesting voor internationale werknemers. Ook wordt er stilgestaan bij de Wet op de vaste huurcontracten.

U kunt zich hier aanmelden.

Slimme mensen maken slimme systemen

Hoe maak je het zware, repeterende werk in de tuinbouw lichter, beter en sneller? Dat is een vraag die onze voorouders al bezighield, met de uitvinding van de eerste transportmiddelen, van lorrie tot buisrailsystemen. Van tomatenhobbel, tot machines die volledig op kleur, vorm en gewicht kunnen sorteren. De innovatiekracht van de Nederlandse tuinbouw wordt daarom over de hele wereld geroemd.

Dit brengen we graag voor de bühne. Tijdens het Nationaal Tuinbouwcongres 2024 is een steeds vernieuwend digitaal inspiratieboek over automatisering en robotisering in de highttech tuinbouw overhandigd aan onze minister van LVVN, Femke Wiersma.

In dit digitale inspiratieboek www.hightech-tuinbouw.nl ziet u toonaangevende en inspirerende voorbeelden uit onze tuinbouwsector. Van een oogstrobot voor tomaten en een bladplukrobot bij komkommers tot een stokkensteker voor orchideeën en scan- en transportrobots in de sierteelt. Ook de aanpak, samenwerking en geleerde lessen komen uitgebreid aan bod. Het voorbeeldproject ‘Remote Sensing voor Sierteelt’ heeft dit jaar zelfs een Computable Award gewonnen. Deel deze landingspagina vooral in en buiten uw netwerk!

Heeft u zelf ook een toonaangevend project op het gebied van robotisering en automatisering en mag dit niet ontbreken in het digitale inspiratieboek? Laat het ons weten en stuur een mail naar info@greenports-nederland.nl.

Hulp bij robotisering

Gezien de krapte op de arbeidsmarkt en de alsmaar stijgende lonen, zal onze sector vol overtuiging moeten inzetten op robotisering om relevant en concurrerend te blijven. De data-analyse die Gibbs Analytics in opdracht heeft uitgevoerd, laat zien dat de arbeidstekorten inderdaad zijn opgelopen en dat een trendbreuk niet in zicht lijkt.

Ook de arbeidskosten zullen blijven stijgen, zelfs wanneer de cijfers gecorrigeerd worden voor arbeidstekorten. Maar hoe start je als ondernemer dit proces? Er zijn verschillende wegen die naar Rome leiden, zo bleek uit de presentatie van Indy Bernoster van Gibbs Analytics op het Nationaal Tuinbouwcongres over een verkenning rond robotisering in de glastuinbouw. Lees hier verder.

Tuinbouw drie keer in de top 30 Research & Development

In de R&D-top 30 die door het Technisch Weekblad is gepubliceerd staan drie tuinbouwbedrijven. In de lijst, aangevoerd door ASML, komen achtereenvolgens Rijk Zwaan (plek 11), Enza Zaden (19) en Priva (25) voorbij.

Deze top drie vermelding laat aantoonbaar zien dat de tuinbouwsector een grote meerwaarde heeft met haar oplossingen voor wereldwijde uitdagingen op het gebied van voedselvoorziening. Technisch Weekblad stelt de lijst met R&D-toppers op in samenwerking met VNO-NCW en TNO. Na een pauze van enkele jaren is de lijst, die in 2019 voor het laatst verscheen, opnieuw samengesteld, met cijfers die de periode tot en met 2023 reflecteren.

Eat this!

Vrijdag 29 september is vanuit Eat This, met ondersteuning van een consortium aan organisaties, het manifest van Caring Doctors ondertekend. Caring Doctors zet zich in voor de beweging naar een meer plantaardige invulling van het eten in ziekenhuizen. Met steun vanuit de tuinbouw. Lees hier meer over het manifest.

Samenwerken aan innovatie (EIP) algemeen

Wilt u in samenwerkingsverband werken aan innovatie in de landbouw? U kunt dan subsidie krijgen. Als uw aanvraag wordt goedgekeurd hoort het project bij het netwerk Europees Innovatie Partnerschap (EIP). Dit netwerk bestaat om te leren van elkaars projecten.

De call staat open van 6 november – 18 december a.s., het gaat om een tender, dus aanvragen worden niet op volgorde van binnenkomst behandeld, maar beoordeeld en gerangschikt op basis van kwaliteit. U heeft tot 18 december om een aanvraag voor te bereiden en in te dienen.

Aanvragen kunnen worden ingediend voor de volgende thema’s (zie link voor meer informatie):
• Duurzame toegevoegde waardeketens
• Nieuwe technologieën in de landbouw
• Gebiedsgerichte samenwerking
• Sectorale initiatieven

Er is landelijk 6 miljoen budget beschikbaar en er kan per project maximaal EUR 500.000 worden aangevraagd. Voorbereidingskosten en uitvoeringskosten worden 100% vergoed. Voor investeringen bedraagt het subsidiepercentage 40%.

Het CPB onderzocht de productiviteit van exporteurs en van toeleveranciers in hun netwerken.

Productiviteitsgroei is belangrijk voor de Nederlandse economie. Uit eerder onderzoek van het CPB blijkt dat exporterende bedrijven productiever zijn dan niet-exporterende bedrijven. We weten ook dat exporteurs vaak gebruikmaken van uitgebreide leveranciers netwerken. Voorbeelden hiervan zijn chipfabrikanten, voedselproducenten en de farmaceutische industrie. Hoe productief zijn de bedrijven in de netwerken van exporteurs en zijn deze bedrijven productiever dan bedrijven daarbuiten? Lees hier het volledige rapport.

Jaarevent Greenport West-Holland: ‘Zonder AI mis je de boot’

Ondernemers in het tuinbouwcluster moeten zich meer verdiepen in de kansen van AI voor hun bedrijfsvoering. Dat was de belangrijkste conclusie van het Jaarevent van het jubilerende Greenport West-Holland. Kunstmatige intelligentie speelde een belangrijke rol tijdens het event bij telerscoöperatie Growers United in Maasdijk, dat ruim 300 bezoekers trok. Lees hier verder.

Blijf op de hoogte: huisvesting internationale medewerkers

Greenports Nederland werkt samen met de regionale Greenports aan het thema huisvesting van internationale medewerkers. Het doel van de samenwerking is om een substantiële bijdrage te leveren aan de benodigde versnelling in de realisatie van nieuwe huisvestingslocaties voor internationale medewerkers in de land- en tuinbouwsector.

Op initiatief van Greenports Nederland in samenwerking met LTO Nederland, LTO Noord, ZLTO, LLTB, Glastuinbouw Nederland, KAVB, NFO, Plantum en Anthos wordt een aantal keer per jaar een digitale nieuwsbrief uitgebracht over huisvesting voor internationale werknemers in de agrarische sector. Wilt u deze nieuwsbrief ontvangen, meldt u zich dan hier aan: info@greenports-nederland.nl.

De laatste nieuwsbrief bekijken? Deze vindt u hier.

Agenda

  • 18 december: Bezoek agrarische huisvesting in 't Veld
  • 17 t/m 26 januari: Grüne Woche in Berlijn
  • 5 & 6 april: Kom in de kas
  • 2 juli 2025 Save the date: Plant ETP organiseert in Brussel het laatste symposium voor het GeneBEcon-project – Capturing the potential of gene editing for a sustainable bioeconomy, in het Stanhope Hotel. Meer informatie en registratie volgen in het nieuwe jaar.

Social media

Volg Greenports Nederland ook via de verschillende social media kanalen zoals LinkedIn, YouTube en X.

Op de website van Greenports Nederland kan je alle nieuwsbrieven, nieuwsberichten en achtergrondinformatie terug vinden.

Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan een collega. Ontvang je deze nieuwsbrief nog niet direct in je mailbox maar wil je dat wel? Stuur dan even een mailtje aan info@greenports-nederland.nl