Samenwerken is Groeien Samen aan de slag

Zo kan het ook


In de vaste rubriek in onze nieuwsbrief Huisvesting internationale medewerkers lichten we een kwalitatief goed voorbeeld van huisvesting voor internationale medewerkers toe. Van de totstandkoming, de samenwerking tussen gemeenten en de initiatiefnemers tot het eindresultaat. Ter inspiratie voor iedereen die betrokken is bij de huisvesting van internationale medewerkers.

Voorbeeld: Wijnen Square Crops
Wat was de aanleiding om aan de slag te gaan?
De aanleiding was dat de bewoning, zoals die voorheen was georganiseerd, niet voldeed aan de wensen van het personeel, de omgeving en de standaard die wij als Wijnen Square Crops en de uitzendorganisatie (AB Werkt) wilden aanhouden. Het betrof voorheen zowel bewoning in reguliere woningen als vakantiewoningen en porto cabins op verschillende locaties. Nu hebben we alles direct bij de productielocatie: standaard goede kwaliteit van de huisvesting en goed toezicht. Dat is wat ons betreft de kwaliteitsnorm die wij als bedrijf willen aanhouden.

Heeft de locatie het AKF- of SNF -keurmerk?
We hebben het SNF-keurmerk en daarop wordt gecontroleerd.

Zijn de bewoners tevreden?
De bewoners zijn uitermate tevreden. Zowel over de woningen, als over de locatie. We hebben hier een beetje het concept van een dorpsbrink aangehouden, met in het midden een groot gazon en een vijver, picknickbanken en een klein voetbalveld. Binnen hebben
we ook voorzieningen zoals een kleine ļ¬tnessruimte, pingpongtafels en een voetbaltafelspel. De woningen bieden voldoende privacy. Dat is heel belangrijk. En we kunnen flexibel inspelen op de woningbehoefte als we bijvoorbeeld stellen in dienst hebben en moeten
huisvesten.

“Ik denk dat dit trouwens wel heel belangrijk is voor de beeldvorming; dat het een privaat initiatief is waarbij geen beroep wordt gedaan op publieke middelen.”

Wat was de aanleiding om zelf te gaan bouwen?
Voor ons bedrijf is de factor arbeid van existentieel belang. Arbeid is schaars en het vakmanschap dat wij vragen is nog schaarser. Daarom investeren wij in onze mensen. Uiteraard door ze op te leiden. Maar onderdeel van deze investeringen is ook investeren in
goede huisvesting. Daarmee bind je de mensen aan je bedrijf en weet je ook dat bijvoorbeeld investeringen in scholing zich terugbetalen omdat mensen langer blijven.

Welke partijen waren erbij betrokken?
Van de zijde van de ondernemers Wijnen en AB Werkt en uiteraard de gemeente en de bewoners.

Wie heeft zorg gedragen voor de kosten?
De private partijen hebben het totale project geļ¬nancierd. Ik denk dat dit trouwens wel heel belangrijk is voor de beeldvorming om dit te benadrukken; dat het een privaat initiatief is waarbij geen beroep wordt gedaan op publieke middelen.

Hoe was de samenwerking met de gemeente en andere bevoegde gezagen?
De samenwerking met de gemeente verliep prima. We hebben snel een vergunning gekregen en het totale project is eigenlijk binnen anderhalf jaar gerealiseerd. Belangrijk is wel op te merken dat we als bedrijf veel tijd hebben geïnvesteerd in het betrekken van de omgeving bij ons plan. We hebben meer dan 500 uitnodigingsbrieven in de brievenbussen geduwd en daarop zijn zeker 100 mensen langsgekomen op de bewonersbijeenkomst. Daarbij was als snel duidelijk dat het tijdens deze bijeenkomst meer ging over onze biomassa installatie dan over de huisvesting. Dat was wel verrassend.

Hoe past het initiatief binnen het gemeentelijk beleid?
Heel belangrijk is allereerst dat wij hebben gekozen voor tijdelijke huisvesting voor een periode van tien jaar. Natuurlijk wil je het langer aanhouden, maar als je duidelijk aangeeft dat het tijdelijk is en dat je het strikt voor de eigen medewerkers bouwt, dan
is onze ervaring dat het snel kan gaan. Dat moet je dan wel, wat betreft afschrijvingen en dergelijke, economisch mogelijk maken. We hebben, zoals eerder vermeld, met deze insteek het totale project binnen anderhalf jaar gerealiseerd. Dat is écht snel en scheelt ook ontzettend veel transactiekosten. Je kunt natuurlijk voor langere termijnen gaan, maar dan duurt het ook veel langer voordat je je plannen hebt gerealiseerd (met dito
kosten) en dat wilden wij niet.

“Uiteraard zijn de woningen goed geïsoleerd en gebruiken we waar mogelijk zonne-energie.”

Verder is het heel belangrijk te benadrukken dat de beeldvorming overeenkomst met de realiteit en dat deze woonlocatie echt in het verlengde ligt van de werklocatie. Het is onderdeel van het bedrijf. Daarmee ontstaat niet het beeld dat we concurreren met de reguliere woningbouw. Sterker nog, we maken met deze nieuwe locatie feitelijk ruimte voor de reguliere woningzoekenden, omdat we natuurlijk geen beroep meer doen op bestaande/reguliere woningen. Dat pleit in je voordeel.

Verder is het heel belangrijk dat we op deze manier heel veel pendelverkeer voorkomen. De mensen wonen immers naast het bedrijf.

Hoe is het sociaal beheer van de locatie georganiseerd?
We hebben hier een beheerder/toezichthouder op het terrein. Dat is veruit het belangrijkste aspect dat tot meer draagvlak in de omgeving leidt, meer nog dan camera’s en dergelijke. Maar het belangrijkste is: we hebben eigenlijk nooit problemen.

Hoe is de relatie met de lokale bevolking?
De relatie is goed. Vooral ook omdat van overlast dus geen sprake is. Verder zijn er ook wel wat contacten op het niveau van verenigingen, sport, en dergelijke, maar dat is beperkt omdat de mensen hier natuurlijk maar een bepaalde periode werken.

Op welke wijze is invulling gegeven aan duurzaamheid?
Uiteraard zijn de woningen goed geïsoleerd en gebruiken we waar mogelijk zonne-energie. Verder is het vooral heel belangrijk dat de woningen warmte krijgen vanuit onze kas. Dat scheelt enorm. En wat betreft de aankleding van het groen maken we bijvoorbeeld ook gebruik van inheemse bomen en struiken. Ik hecht daar sterk aan.

Wat waren de succesfactoren en wat zijn de lessen voor andere ondernemers die aan de slag willen met huisvesting voor internationale medewerkers?
Ik denk aan drie elementen. Allereerst het benadrukken van de tijdelijkheid en het niet concurreren met reguliere woningbouwopgaven. Dat voorkomt eindeloze bestemmingsplanprocedures. Ten tweede een duidelijke koppeling aan het bedrijf en de eigen medewerkers. Dus niet gaan vermengen met ‘je kan er ook gewoon wonen en zo’. Dan gaat namelijk het bevoegd gezag dit natuurlijk toch meer zien als een reguliere woonwijk, waarop vervolgens alle ruimtelijke procedures van toepassing zijn, met alle gevolgen van dien. En tenslotte een proactieve communicatie met de omgeving.

Behoefte aan meer inspirerende voorbeelden?
Om de realisatie van voldoende nieuwe en kwalitatief goede huisvestingslocaties te stimuleren hebben LTO Nederland en Greenports Nederland gezamenlijk het inspiratieboek ‘Een plek onder de zon’ samengesteld.
Het boek inventariseert de succesfactoren uit de praktijk vanuit verschillende goede voorbeelden door heel Nederland. Het boek biedt bestuurders, gemeenten en ondernemers handvatten om de realisatie van passende huisvesting te versnellen.
U kunt het boek downloaden via de volgende link: Download hier het inspiratieboek.