Samenwerken is Groeien Samen aan de slag


Nieuw Energieconvenant: Samenwerken en betrouwbaarheid zijn key

Voorwoord nieuwsbrief December 2022
Rutger Lommerse, Secretaris/Programma manager Greenports Nederland

Het nieuwe Convenant Energietransitie Glastuinbouw 2022-2030 is een feit. Er is meer dan twee jaar gewerkt aan het convenant vanuit de glastuinbouw en op 30 november j.l. vond de ondertekening plaats. De sector geeft aan sneller van fossiele energie af te willen dan het kabinet voorstelt. In deze ambitie is onderkend, dat naast de juiste prikkels voor ondernemers het vooral aankomt op samenwerken en betrouwbaarheid. 

Wat het samenwerken betreft, wordt voor de energietransitie en andere integrale gebiedsvragen onder andere gekeken naar de Greenports, de tuinbouwregio’s en Greenports Nederland. Van ons wordt verwacht dat we met de ondernemers, overheden en partijen als de energieleveranciers/industrie en andere stakeholders vanuit een stevige visie werken naar realisatie van (veelal) collectieve en liefst integrale gebiedsoplossingen. Een integrale gebiedsvisie vraagt naast energie ook aandacht voor onderwerpen als modernisering, waterbeheer, biodiversiteit, bodem, luchtkwaliteit en arbeidsmigranten huisvesting een onderdeel zijn. In de uitvoering van de gebiedsaanpak ligt ook de opgave om verbindingen te maken met de Regionale Energie Strategie (RES) en Regionale Strategie Warmte (RSW’s).

De inschatting is dat een gezamenlijke benadering van het energie vraagstuk in een concentratie gebied met het inrichten van energiemanagement op gebiedsniveau om congestie vragen op te lossen, z’n 30 -50% besparing op kan leveren. In tuinbouwgebieden zoals Alton en Bergerden zien we die percentages al gerealiseerd worden. En ook bij de huidige opzet van het Warmte Netwerk Westland wordt rekening gehouden met een te behalen besparingspercentage van meer dan 50%. Met zo’n aanpak worden glastuinbouwcomplexen een duurzame energieleverancier van woonwijken en andere maatschappelijke voorzieningen.

Dat vraagt een stevige wil om samen te werken. Samenwerking tussen ondernemers en bewoners in een gebied onderling, maar ook en vooral tussen ondernemers en overheden. De Greenports zijn daarin het juiste podium om die partijen aan tafel te krijgen en te stimuleren waar nodig. Zij hebben dit dossier al een hele tijd op het  netvlies. Gelukkig is er ook al veel in gang gezet en worden successen geboekt.Hierin is er ook nog veel van elkaar te leren.

Dit alles vraagt echter wel een betrouwbaar en stabiel kader van de nationale overheid. En daar is nog werk aan de winkel en is meer politieke lef nodig om ingeslagen paden te verlaten als de omgevingsfactoren veranderen. Bij de ODE-inrichting en SDE++  herstelproblematiek zien we dat ongewild er toch perverse prikkels worden uitgedeeld. Bij de ondertekening van het convenant erkende de nieuwe minister Adema van LNV deze “weeffouten”  en deed de belofte dat hij er werk van gaat maken.

Een convenant tekenen is 1, maar om de resultaten uit het convenant te bereiken is (van alle partijen) meer nodig!

 

Het Energieconvenant kunt u hier downloaden.

Lees hier het gehele bericht over het convenant