Samenwerken is Groeien Samen aan de slag

Van retailer naar ketenspeler aan tafel bij Greenports Nederland

Kees de Kat is het nieuwe lid van het dagelijks bestuur van Greenports Nederland. Als slager begon hij in de supermarktwereld op de winkelvloer en na ruim 20 jaar verliet hij als Director Buying & Merchandising Super de Boer/Jumbo de retail om de overstap te maken als CEO naar de coöperatie Royal FruitMasters. Hier is hij inmiddels ruim 12 jaar werkzaam en vervult diverse bestuurlijke functies binnen het agrarisch domein. Een paar vragen aan ons nieuwe bestuurslid.

Waarom ben je in het dagelijks bestuur van Greenports Nederland gestapt?

Het verzoek in deze kwam eigenlijk via de Provincie Gelderland. In het Greenports Nederland bestuur was er geen echte verbinding met de Gelderse Tuinbouw. Als belangrijke speler in het economisch fruitcluster in Gelderland vinden we dat we voor onze telers - 400 MKB bedrijven door heel Nederland - de maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben te werken aan een gezonde toekomst voor de fruitteelt in Nederland voor nu en in de toekomst. Hiervoor is landelijke samenwerking essentieel. Immers we telen in de Nederlandse Fruitketen het gezondste “appeltje” (fruit) voor de dorst met onze zuurstoffabrieken (boomgaarden).

Welke rollen heb je binnen het tuinbouwcluster?

Te veel. Maar dat geeft misschien wel aan hoe we als klein Nederland veel te versnipperd zijn in organisaties die iets voor de tuinbouw betekenen. Ik ben al meerdere jaren bestuurslid bij het GroentenFruit Huis, lid van het DPA bestuur en bestuurlijk betrokken bij het Ketenplatform FRUITVOORUIT.NL. Ook ben ik lid van FruitPact, het fruit-cluster, van Greenport Gelderland. Daarnaast bestuurslid van het nieuwe ecosysteem voor innoCatie de Fruit Tech Campus. Tenslotte zet ik me al jaren in voor het verbeteren van de data-uitwisseling in de keten, zowel in de sector als bestuurslid van Frug I Com (groenten & fruit), later FreshUpstream (agri) en ook in de samenwerking met retail en toeleveranciers in de board van GS1 Nederland.

Welke uitdagingen zie je voor Greenports Gelderland?

Belangrijkste uitdaging is het doorbreken van de versnippering in de Nederlandse sector, waarbij de relevante ketenspelers meer leidend worden dan de “lagen” in de sectoren. Teelt kan niet zonder afzet en handel, handel niet zonder teelt, geen nieuwe technologie=geen toekomst, het Westland niet zonder de Betuwe, geen NL product is geen local-for-local in het retailschap. Kortom we kunnen niet zonder elkaar. Maar de vraag is hoe polderen we naar een nieuwe toekomst. Daar ligt de belangrijkste uitdaging. 

Je bent een van de trekkers van de themalijn Arbeidsmarkt en Scholing, wat is hier de grootste uitdaging?

De belangrijkste uitdaging zit in hoe we een nieuwe generatie mensen gaan krijgen voor onze telers en bedrijven in de keten. Niet per se meer mensen, maar mensen met andere skills, denk aan digitalisering en robotisering. De route om dit te bereiken is als bedrijfsleven het initiatief te nemen en in Campussen de krachten te bundelen en samen te werken met het onderwijs.