Samenwerken is Groeien Samen aan de slag

Sierteeltsector krijgt eenduidige Europese milieufootprint

De sierteeltsector wil al lange tijd goed en gedegen antwoord kunnen geven op de vraag; hoe duurzaam zijn sierteeltproducten nu? Een consortium van bedrijven, met daarin onder andere Wageningen University & Research en Royal FloraHolland werkt nu aan Europese rekenregels voor het berekenen van de milieufootprint van sierteeltproducten: de FloriPEFCR. We spreken Albert Haasnoot, hij stuurt het consortium aan en heeft veel contact met alle stakeholders tijdens dit intensieve EU proces. 

Albert Haasnoot; “Wat we nodig hebben als sector is eenduidigheid, standaardisatie en inzicht. De wildgroei aan (eco)labels, keurmerken en certificaten, de kosten en administratielast die dit met zich meebrengt voor de ondernemer door het ontbreken van een standaard is ongekend. En daarmee haast onmogelijk om goed inzicht te krijgen in de milieu-afdruk die je bedrijf heeft. Laat staan om daarop te sturen om te reduceren. Andere sectoren, zoals in de zuivel, wijn, leer en veevoer, zijn ons al voorgegaan als het gaat om EU standaardisatie op footprinting”.

De komst van FloriPEFCR gaat ervoor zorgen dat we in Europa milieufootprints in de sierteeltsector op dezelfde standaardmanier gaan berekenen. Het zorgt voor betrouwbare resultaten, vergelijkbare uitkomsten en een gelijk speelveld. Vergelijkbaarheid is immers alleen mogelijk als de resultaten op dezelfde rekenregels zijn gebaseerd. Dus het vergelijken van appels met appels. De FloriPEFCR maakt een eerlijke systematische vergelijking tussen verschillende snijbloemen en tussen verschillende potplanten, waar ook ter wereld geproduceerd, mogelijk. 

Daarnaast bereidt de footprint op basis van FloriPEFCR bedrijven voor op de duurzaamheidswensen en -eisen van (eind)klanten en overheidsinstanties. Albert, “We maken als het ware voor de ondernemers een kookboek. We bieden allerlei recepten aan hoe je voor een bloem of potplant de beste footprint maakt. 

Albert;“Een Europees traject als dit duurt lang en is intensief. In maart 2022 waren we vanuit Nederland namelijk al bijna klaar. Dan is het wachten op de kaders en verdere invulling vanuit de Europese Unie. Je blijft natuurlijk liever zelf in de regierol, maar we houden ons doel goed voor ogen en moeten daarin geduld hebben”. 

Naar verwachting geeft eind 2023 de Europese Commissie goedkeuring voor het gebruik van FloriPEFCR. 


Speciaal voor sectorgenoten, die geïnteresseerd en/of die specialist zijn op het gebied van duurzaamheid is sinds kort de factsheet ‘Addressing sustainability in Floriculture’ beschikbaar.
Bekijk de factsheet hier.