Column: Voedsel en groen zorgen voor verbinding 

Tijdens de Grüne Woche in Berlijn is duidelijk geworden dat voedsel en groen voor verbinding zorgt. Simpelweg omdat we als consumenten en burgers niet zonder kunnen, maar ook omdat het bereiden, nuttigen en genieten van deze producten de sociale cohesie vergroot. Anderzijds zijn er ook zorgen over beschikbaarheid en betaalbaarheid.

De toegevoegde waarde van de land- en tuinbouwproducten wordt op deze grote beurs goed neergezet.  Aan de andere kant wordt ook het gesprek gevoerd over de zorgen met betrekking tot de beschikbaarheid, duurzaamheid en betaalbaarheid van deze gezonde producten. Daar komen we op een spannend speelveld, zeker nu de geopolitieke panelen schuiven. Zo wordt door de oorlog in  Oekraïne  Europa zich steeds meer bewust, dat het beschikken over voldoende vers en veilig voedsel geen eeuwige zekerheid is. We zijn deels afhankelijk geworden van de wereldhandel en de toenemende conflicten in wereld brengen een grotere kwetsbaarheid met zich mee. 

Het wordt tijd dat Europa met een visie en lange termijn strategie komt voor voldoende, veilige en duurzame voedselproductie. Het is een uitgelezen kans voor Nederland om als kennis en gidsland te zorgen dat we hier als partner gezien en gehoord worden. Het kan niet anders dat we onze slimme intensieve productiemethoden gaan opschalen en breder gaan toepassen. Ik denk daarbij aan de veredelingskennis en de technische knowhow van productiesystemen. De Europese verkiezingen komen eraan, de Nederlandse tuinbouw is er meer dan klaar voor om haar oplossingen op tafel te leggen als belangrijke gesprekspartner binnen deze uitdaging.  

 
Rutger Lommerse