Samenwerken is Groeien Samen aan de slag

Versnetwerk Greenport West-Holland zoekt nieuwe wegen

Het logistiek versnetwerk van de Greenport West-Holland verbindt mainports, productie, bedrijventerreinen en steden regionaal, nationaal en met de wereld. Deze clusterkracht leidt tot het tweede economisch cluster in Nederland met een toegevoegde waarde van 12 miljard euro.

 Deze infrastructuur binnen en naar Greenport West-Holland staat echter onder druk. Enerzijds vanwege de groeiende en veranderende capaciteitsbehoefte van de agrologistiek zelf, anderzijds door toekomstige groei in de mobiliteitsbehoefte door extra bewoners, forensen en nieuwe economische activiteiten. Greenports West-Holland geeft in zijn strategische agenda prioriteit aan het aanpakken van de logistiek in 2030 met de samenwerking in MoVe.

Binnen MoVe werken de Provincie Zuid-Holland, de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH), gemeenten en verschillende ministeries samen aan het bereikbaar houden van de regio Rotterdam-Den Haag. Samen stellen zij vast welke maatregelen hiervoor nodig zijn. Via het onderzoek 'Haven - Greenport cluster' is in 2021 onderzoek gedaan naar de hoofdknelpunten en de benodigde aanpak.

Michiel Jak licht namens Greenport West-Holland toe: ‘Om de kwaliteit van het Versnetwerk in Greenport West-Holland toekomstbestendig te houden, zijn extra ingrepen nodig. Deze zijn in te delen in vier oplossingsrichtingen: een betere spreiding van drukte; het slim benutten van de infrastructuur; het verminderen van wegkilometers en verbeteringen in de infrastructuur.

In alle vier de oplossingsrichtingen worden de pijlers (digitale) infrastructuur, hubs, keuring & inspectie en informatievoorziening meegenomen. Dit resulteert in een aantal concrete projectideeën die verder ontwikkeld worden met partijen uit het netwerk en bijdragen aan het doel: een toekomstbestendig strategisch netwerk, waarin het economisch belang van een optimaal functionerende logistiek tussen de mainport Rotterdam en de Greenport West-Holland wordt gewaarborgd tegen minimale externe (maatschappelijke) kosten.’

Hier naast is het beoogde programma schematisch weergegeven.

’In de aanpak is gekozen voor het uitzetten van concrete projecten langs deze lijnen’, aldus Jak. ‘Het zijn geen verre toekomstvisies, maar met betrokkenheid van bedrijven en overheden zetten we stappen die direct meerwaarde hebben voor het strategische netwerk. De focus van Greenports Nederland op het belang van Verslogistiek en de daaruit voortkomende aandacht voor Verslogistiek in de landelijke logistieke programma's en organisaties zorgen voor een mooie samenwerking met de regionale Greenports. Zij maken met programma's en betrokken partijen juist in de regio stappen. Hierin kunnen we nog meer samen optrekken en zo elkaar versterken’, concludeert Michiel Jak.