Samenwerken is Groeien Samen aan de slag

Samen aan de slag
Even voorstellen: Meindert Stolk

Wie is Meindert Stolk?
Hoewel ze zeggen dat ‘de Zuid-Hollander’ niet bestaat, ben ik er een: opgegroeid in de Alblasserwaard, gestudeerd in Rotterdam en nu woon ik alweer zo’n 30 jaar in Wassenaar. Ik ben econoom, tijdens mijn werkzame leven vooral bezig geweest met belangenbehartiging en communicatie en al jaren politiek actief voor het CDA, waarvan de laatste zes als Statenlid voor het CDA Zuid-Holland. De provincie Zuid-Holland is voor mij dus geen onbekend terrein.

Hoe ziet de werkweek van een gedeputeerde eruit?
Een werkweek van een gedeputeerde bestaat uit een mix van activiteiten, zowel intern als extern. Voorbereidende gesprekken met medewerkers van de provincie, de wekelijkse vergadering van het college van Gedeputeerde Staten waar besluiten worden genomen en commissievergaderingen met Provinciale Staten om onder meer deze besluiten te bespreken.

Verder spreek ik met bestuurders van andere organisaties, of met samenwerkingsverbanden waarin we als provincie veel deelnemen. Bijvoorbeeld die van Greenports Nederland, maar ook van Greenports West-Holland, waarvan ik voorzitter ben. Ook probeer ik – zeker als de coronamaatregelen dat straks weer toelaten – regelmatig tijd vrij te maken voor een werkbezoek.

Als je je hierbij bedenkt dat ik niet alleen tuinbouw in mijn portefeuille heb, maar ook Economie en Innovatie, Landbouw en Gezond en Veilig kun je je voorstellen dat de week zeer gevarieerd is!

Hoe bekend ben je inmiddels met de tuinbouw? Wat is je eerste indruk?
Door mijn tijd als Statenlid kreeg ik van een afstandje al wel mee hoe sterk het Zuid-Hollandse tuinbouwcluster is. Nu van dichtbij wordt dat beeld bevestigd en versterkt. Ik heb inmiddels een bezoek gebracht aan Rijk Zwaan, kennisgemaakt met diverse tuinbouwondernemers en deelgenomen aan stuurgroepen.

Ik zie een sector die ontzettend innovatief is. Ik zie kansen voor de sector als het gaat om grote vraagstukken als energietransitie, gezondheid en voedsel. Ik denk dat het belangrijk is dat we die kansen zichtbaar maken, verbinden aan andere sectoren en partijen, samenwerking opzoeken. Binnen de sector lukt dat geweldig, hoe mooi zou het zijn als we de kennis uit de tuinbouw ook naar andere sectoren kunnen brengen?

Bij welke thema's vanuit het Tuinbouwakkoord sluit je aan? 
Eigenlijk zijn alle thema’s voor Zuid-Holland van belang. Maar als ik moet kiezen sluit ik graag aan bij de thema’s Ruimte en Energie, omdat daar de komende tijd veel moet gebeuren. Zuid-Holland is al sinds de Impulsagenda Greenports 3.0, de voorloper van de Tuinbouwagenda, actief op deze thema’s, en ik zet die lijn graag voort.

Wat kan jouw rol zijn in het netwerk van Greenports Nederland?
Ik noemde al de kansen die de tuinbouw biedt, ook voor andere sectoren. Denk aan duurzame energievoorziening, waar ook in de woningbouw behoefte aan is. Belangrijk daarbij is dat de kennis uit de tuinbouw zijn weg vindt buiten de sector, dat ondernemers en onderzoekers meer samenwerken, dat we kennis en ervaringen samenbrengen. Die rol zie ik voor mijzelf.

Wat daarbij helpt is als we vaker vertellen wat er in de tuinbouw allemaal gebeurt. Als potentiële samenwerkingspartners simpelweg niet weten wat voor innovaties er in de tuinbouw ontwikkeld worden, zullen ze ook de kansen voor samenwerking niet zien. Ik help de komende jaren graag dat verhaal voor het voetlicht te brengen.