Samenwerken is Groeien Samen aan de slag

Samen aan de slag, even voorstellen.. 

In deze rubriek willen we de "tuinbouw" persoonlijk aan u voorstellen met een prominent gezicht die zich vol overgave inzet om de Nederlandse tuinbouw iedere dag beter op de kaart te krijgen.

Het woord is aan Rien van Tilburg

Wie is Rien van Tilburg?
Ik ben voorzitter college van bestuur van het Clusius College, een aoc in Noord-Holland boven Amsterdam. We verzorgen groen vmbo voor ruim 4.000 leerlingen en groen mbo voor zo’n 1.500 studenten. Samen met ROC Kop van Noord-Holland verzorgen we cursus- en contractonderwijs en bedrijfsopleidingen. We zitten nu in de aanloop van een fusie met dit roc.

Hoe ben je in de tuinbouw terecht gekomen?
Het is met de paplepel ingegoten. Ik ben zoon van een tomatenteler (later gerbera’s) in Berkel en Rodenrijs en had zeven ooms die hetzelfde vak uitoefenden. Na mijn studie in Wageningen ben ik docent plantenteelt geworden, eerst in Utrecht, later in Aalsmeer en vervolgens directeur geworden van die school (het huidige mbo Aalsmeer van het Wellantcollege). In die tijd veel contacten gehad en een netwerk opgebouwd in de tuinbouw (m.n. sierteelt en bollenteelt). De laatste 15 jaar ben ik verbonden aan het Clusius College, waar mijn ‘tuinbouwblik’ zich verbreed heeft naar ook de vollegrondsteelten. Daarnaast ben ik stuurgroeplid en voorzitter van het stichtingsbestuur van Greenport Noord-Holland Noord. 

Waarin ben je actief binnen Greenports Nederland?
Vooral op het thema Arbeidsmarkt & Scholing, waar ik met Peter Drenth de bestuurlijke trekker mag zijn van de thematafel.

Eén van de speerpunten van de tafel Arbeidsmarkt & Scholing is een arbeidsmarkt branding campagne. Waarom is dat nodig?
We hebben in de tuinbouw op dit punt twee grote uitdagingen. De eerste is hoe we ervoor zorgen dat er voldoende (jonge) mensen in onze sector willen gaan werken. Toen ik startte als docent in Aalsmeer zaten er alleen op die school al zo’n 300 jongens en meiden die een opleiding kregen in de sierteelt; veelal zonen en dochters van ondernemers in de tuinbouw. Zoveel studenten op mbo-niveau zijn er nu nog nauwelijks in heel Nederland. Onbekendheid met de sector speelt een belangrijke rol. Daarnaast moet de tuinbouw concurreren met de andere sectoren op de arbeidsmarkt. Laten zien wat de betekenis is van de tuinbouw, welke rol de Nederlandse tuinbouw speelt en kan spelen in het mondiale voedselvraagstuk, de innovatiekracht van de sector en duurzaamheidsdoelstellingen die hierdoor behaald worden, zijn daarbij essentieel.

De tweede uitdaging op dit vlak is hoe we vervolgens mensen vasthouden. Goed werkgeverschap, goede arbeidsomstandigheden, adequate huisvesting voor internationale medewerkers, ontwikkelingsperspectief (leven lang ontwikkelen) en loopbaanperspectief zijn daarbij de instrumenten die ertoe doen en die we als thematafel oppakken.

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen voor de Nederlandse tuinbouw de komende jaren?
Naast de bij de vorige vraag genoemde punten zorgen dat de sector kan voortbestaan met voldoende maatschappelijk draagvlak. Dat betekent het blijven benutten van de innovatiekracht, maar ook werken aan een imago waarin mensen niet alleen de producten uit de tuinbouw waarderen, maar ook de wijze waarop geproduceerd wordt. En dat laatste betekent vooral op alle mogelijke manieren laten zien wat we doen in de tuinbouw.