Copy
Bekijk deze email in je browser

Nieuws van(uit) de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen

Startups en mkb-ers zijn vaak koplopers in innovatie. Deze koplopers wil Topsector T&U graag ondersteunen als zij bijvoorbeeld minder bekend zijn met de markt of omdat ze over beperkte financiële middelen beschikken. Een T&U innovatiemakelaar geeft (startende) mkb-ers gratis innovatieadvies!

Een innovatiemakelaars ondersteunt mkb-ers en startende ondernemers bij: 
  • het starten van een innovatief bedrijf;
  • het marktrijp maken van een innovatie (producten, processen of diensten);
  • het bepalen van de waardepropositie en het verdienmodel;
  • het maken van de business case en financieringsvoorstellen voor marktintroductie;
  • het vinden van de juiste samenwerkingspartners;
  • het opzetten van consortia en partnerships met andere bedrijven en/ of kennisinstellingen.

Oliemannetjes- en vrouwtjes

Innovatiemakelaars zijn volgens Michiel Roelse van Topsector T&U oliemannetjes- en vrouwtjes die partijen bij elkaar brengen. “Het zijn mensen die werken in of buiten de tuinbouwsector aan een specifiek thema dat van belang is voor de sector. Ze hebben een goed netwerk  waardoor ze de vragen van ondernemers kunnen ophalen en beleggen bij de juiste personen. Deze vragen zijn divers: van een onderzoek naar de marktpotentie van een product, proces of dienst tot aan ondersteuning bij de doorontwikkeling van een innovatie.”

Maak kennis met de innovatiemakelaars!

Clemens Stolk - Startups

Clemens Stolk ondersteunt startups die van buiten de tuinbouw komen en nieuwe technologie aanbieden die interessant kan zijn voor de tuinbouw. Hij helpt ze samen met Stefan van der Heijden, zijn partner bij het bedrijf Innova Connect, op weg in de tuinbouw, kijkt hoe hun aanbod aansluit op de behoefte in de markt, brengt ze in contact met potentiële klanten en ondersteunt bij het opzetten en uitvoeren van haalbaarheidsonderzoek.
“We hebben voor een startup van buiten de tuinbouw een strategiesessie georganiseerd. Deze startup heeft een technologie ontwikkeld met interessante toepassingen in de land- en tuinbouw, maar een aantal van deze toepassingen is sterk gereguleerd via wetgeving. In deze sessie brachten wij experts met verschillende achtergronden bij elkaar. Zo kreeg de startup in één dag inzicht in het marktpotentieel van zijn technologie én in het wetgevingskader van de verschillende toepassingen. Dit leidde tot een gedegen strategie die het bedrijf heeft geholpen om prioriteiten te stellen en keuzes te maken.”

Harrij Schmeitz  - Innovaties in de fruitketen

Harry Schmeitz is directeur van de Fruit Tech Campus met een groot internationaal netwerk op het snijvlak van technologie en tuinbouw. Hij focust zich als innovatiemakelaar op de mogelijkheden van technologische innovaties voor de fruitteelt- en keten, waarbij hij de samenwerking zoekt met technologie en data.
Hij probeert daarbij de innovator/ontwikkelaar/startup van de oplossingen en de eindgebruiker (teelt/ handel) op een slimme manier aan elkaar te koppelen.  
"We hebben een bedrijf ondersteund dat zonnepanelen met een beweegbaar scherm wilde testen boven het gewas. Bij zonnepanelen draait het normaal gesproken om energieopwekking, maar de insteek van deze proef is om met de oogst te reguleren. Win-win dus! Deze proef loopt nog en de eerste resultaten zien er goed uit!"
Maaike Raaijmakers - Biologische tuinbouw en uitgangsmateriaal
Maaike Raaijmakers werkt als projectleider bij Bionext en houdt zich bezig met projecten op het gebied van  biologisch uitgangsmateriaal, veredeling en sierteelt: van beleidsontwikkeling en lobby tot aan het adviseren van potentiële omschakelaars. Ze heeft ze een uitgebreid (internationaal) netwerk, veel kennis over de biologische wet- en regelgeving en de onderzoeksmogelijkheden.
Biologische ondernemers en ondernemers met interesse in de biologische (zaad) teelt, handel of verwerking kunnen met hun vragen bij haar terecht.
"Een broeier van tulpenbollen vroeg om advies over de regels die gelden voor het biologisch broeien van bloembollen. Omdat de Europese biologische regelgeving niets over broeien zegt, waren de regels onduidelijk. We hebben samen met de ondernemer de verschillende opties op een rij gezet en navraag gedaan bij buitenlandse collega-organisaties over hun aanpak. Het resultaat is dat certificeerder Skal een beleidsdocument heeft opgesteld dat de gevraagde duidelijkheid biedt. Er zijn inmiddels twee bedrijven die biologische bloembollen broeien tot biologische tulpen."

Peter van der Sar - Digitalisering, ondernemerschap, human capital

Peter van der Sar is zelfstandig adviseur en werkt o.a. voor Greenport West-Holland, EatThis en een Learning Community (samenwerking bedrijfsleven, onderijwijs, onderzoek) Hij ondersteunt ondernemers bij hun innovatie-vraagstukken waarbij hij kijkt naar de ontwikkelingen in de samenleving en de impact hiervan op de sector en bedrijven.
Hij heeft een uitgebreid netwerk van bedrijven, kennisinstellingen, onderwijs en onderzoek - zowel binnen als buiten de sector - om startups en bedrijven te ondersteunen bij hun innovatievragen op het gebied van onder andere human capital, ondernemerschap, digitalisering en vertical farming.
"Wat zijn de kansen voor de tuinbouw als het gaat om waterstof? Een aantal bedrijven heeft gevraagd om dit thema nadrukkelijk op de kaart zetten bij de tuinbouwsector om zo te werken aan een niet-fossiele energietoekomst voor de sector. Hierbij hebben we de verbinding gemaakt met belangrijke organisaties en bedrijven buiten de sector. Er is gewerkt aan het creëren van de voorwaarden om te komen tot praktijkgerichte pilots."
Paul Monincx - Veredeling, inhoudsstoffen uit planten, reststroom verwaarding
Paul Monincx is als innovatiemakelaar breed inzetbaar. Hij ondersteunt ondernemers onder andere bij het aanbrengen van focus, het vinden van partners, het opstellen van een businesscase etc. Hij is al jaren actief in de agrifood- en tuinbouwsector.
Paul houdt zich bezig met uiteenlopende onderwerpen: van het geven van advies aan bedrijven in de eiwittransitie, de ontwikkeling van nieuwe producten tot aan activiteiten in de algenwereld en de stadslandbouw en innovaties rondom de stikstofreductie. 
"Een ondernemer had van zijn restafval een innovatief product ontwikkeld, maar hij wist niet hoe hij verder moest. We zijn gestart met 'speed innovatie' met studenten van een hogeschool die met hem hebben meegedacht over het vermarkten van zijn product, De volgende stap was het vinden van projectpartners en het optimaliseren, verwerken en verpakken van het product. Deze ondernemer heeft inmiddels een goed lopende afzet van zijn nieuwe product: het gaat nu rechtstreeks naar de consument en wordt gebruikt door onder andere een cateraar, die het product weer toepast als smaakbrenger in de eigen producten."

Tessa Hermens - Energietransitie

Tessa is programmaleider Verduurzaming Industrie & Glastuinbouw bij de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), de organistie voor ondernemers in duurzame energie. Tuinders die willen verduurzamen, vragen hebben over innovatie in de energietransitie of tegen hobbels aanlopen als het gaat om energietransitie kunnen bij Tessa terecht.
Zij kijkt ook nadrukkelijk naar de innovaties in andere topsectoren, die interessant kunnen zijn voor de glastuinbouw. Door haar werk bij NVDE heeft ze een breed netwerk, zowel in de sector als bij de beleidsmakers in Den Haag.
"De energietransitie bij tuinders leeft enorm. De WKK’s (warmtekrachtkoppeling) hebben de laatste jaren een enorme sprong in CO2-reductie gegeven, maar een volgende stap om klimaatneutraal te worden is nu nodig. Dat is niet makkelijk en om het totaalplaatje compleet te krijgen, kan innovatie helpen. Systeemdenken, echt stappen zetten in besparing en in verbinding staan met je omgeving is hierbij nodig. Ik speel daar graag een verbindende rol in."
Jan Broos - Tuinbouw en watertechnologie
Jan Broos houdt zich al adviseur en projectleider bezig met de wateruitdagingen in de land- en tuinbouw: klimaatverandering, waterkwaliteit, voldoende zoet water, verzilting etc. Zijn huidige werkzaamheden liggen op het vlak van de (glas)tuinbouw en de watertechnologie.
Hij kent de beide disciplines goed, weet wat er speelt en heeft een groot netwerk. Vanuit dat netwerk brengt hij partijen met elkaar in contact en biedt ondersteuning aan de ondernemers: van plannen aanjagen tot en met realisatie.
“Ik heb vorig jaar een watertechnologie bedrijf in contact gebracht met de glastuinbouw. Zij hebben met elkaar een unieke methode ontwikkeld voor het zuiveren van drainwater. Dit heeft inmiddels geleid tot concrete toepassingen bij een aantal glastuinders.”

Topsector en regionale Greenports

Topsector T&U werkt samen met de zes regionale Greenports in Nederland om de door onderzoek opgedane en beschikbare kennis ook echt bij de ondernemers te krijgen. T&U beschikt over middelen voor onderzoek en het valorisatieprogramma IMPACT 2025 met onder andere de innovatiemakelaars en netwerkactiviteiten. De regionale Greenports beschikken over een netwerk van ondernemers en bedrijven en hebben contacten met de regionale onderwijsinstellingen. 

Michiel Roelse: “We werken samen met de regionale Greenports aan innovatie, valorisatie en kennisverspreiding en daarbij gaan we uit van de plannen en behoeftes van de ondernemers. Samen stellen we een programma op met relevante thema’s en bijeenkomsten in die regio. De thema’s verschillen per greenport: in Limburg draait het bijvoorbeeld om circulariteit en gezonde voeding, terwijl het bij Greenport Noord-Holland Noord gaat om smart farming en buitenteelt. We proberen per greenport echt maatwerk te leveren, waarbij de behoeften van de ondernemers leidend zijn."


Ook aan de slag met een innovatiemakelaar?

Heeft u als (startende) ondernemer een innovatievraag waarbij u wel wat hulp kunt gebruiken? Neem dan gerust contact op met een van de innovatiemakelaars van Topsector T&U. Dat kan heel eenvoudig door een mail te sturen naar Clemens, Harrij, Maaike, Peter, Paul, Tessa of Jan. Zij helpen u graag verder! 

Over de Topsector
Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen is een van tien topsectoren waar Nederland wereldwijd in uitblinkt. Bedrijfsleven, universiteiten, onderzoekscentra, overheden en maatschappelijke organisaties werken samen aan kennis en innovatie, internationalisering, human capital en aan het verminderen van regeldruk om deze positie nog sterker te maken.
Topsector T&U
Malietoren
Bezuidenhoutseweg 12
2594 AV Den Haag

T: 070-349 0301
E: info@TopsectorTU.nl
 
Twitter
Website
Email






This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen · Bezuidenhoutseweg 12, · Den Haag, Zh 2594 AV · Netherlands